Annons
X
Annons
X

Pagrotsky lämnar Business Sweden – Luleåpolitiker tar över

SvD Näringsliv kan på tisdagen avslöja att Leif Pagrotsky (S) lämnar sin post som ordförande för Business Sweden efter knappt ett år på tjänsten. Nu föreslår regeringen att Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) ska ta över ordförandeklubban.

[object Object]
Leif Pagrotsky. Foto: Helena Gustavsson/TT

Business Swedens ordförande Leif Pagrotsky (S) lämnar sitt uppdrag, enligt uppgifter till SvD Näringsliv. I stället kommer han att ägna tiden åt sin nya roll som ny generalkonsul i New York, vilket kommer att främja exporten på annat håll, enligt näringsminister Mikael Damberg.

– Det är otroligt positivt att vi nu öppnar generalkonsulat i New York och att vi kan ha Leif Pagrotsky på plats. Han har en enorm erfarenhet inom internationell handel, exportfrämjande men också inom kulturfrågor. Att han kan främja handeln på plats i New York handlar både om att öppna dörrar för de företag som vill in på den amerikanska marknaden samt att marknadsföra Sverige i USA. Jag kan inte tänka mig en bättre representant för Sverige än Pagrotsky, säger Mikael Damberg.

Nu föreslår regeringen att Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) ska träda in som Pagrotskys efterträdare senare i vår, enligt uppgifter till SvD Näringsliv. Samtidigt behåller han rollen som kommunalråd.

Annons
X

– Niklas Nordström har en gedigen politisk erfarenhet men han har också erfarenhet som företagande. Vi ser att Business Swedens ansvar är stort nu när det gäller att förverkliga regeringens exportstrategi. Han har god kunskap, god erfarenhet och stor kontaktnät för att leda arbetet för Business Sweden, säger Damberg.

– Det känns väldigt roligt. Om man kommer från den tradition i Luleå som jag gör och som "tillväxtvänlig gråsosse" så vet man att export är väldigt viktigt, tillägger Niklas Nordström.

**Hur menar du då? **

– Jag ser hur vi själva uppe i norra Sverige och i synnerhet i Luleå jobbar med exportfrämjande. Vi har ett stort samarbete med Austin i Texas som är USA:s snabbast växande stad och som öppnar dörrar för vårt universitet och näringsliv vilket ledde till att Facebook byggde upp ett datacenter i Luleå, säger Niklas Nordström.

Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) väntas bli ny ordförande för Business Sweden. Foto: Janerik Henriksson/TT

Nordström kommer liksom i Pagrotskys fall att leda ett Business Sweden i förändring. I takt med att vd Ylva Berg ersatte den skandalomsusade företrädaren Ulf Berg i början av 2014 har verksamheten präglats av en uppstädning.

– Ylva Berg kom in under ett ganska jobbigt läge för Business Sweden. Det hade haft några tuffa år budgetmässigt med ganska stora neddragningar och hamnade i ett läge där man var tvungen att städa upp. Nu är Business Sweden inne i nytt skede där man växer och expanderar på nya platser, säger Mikael Damberg.

**Näringsministern förväntar sig också **att det nya styret i det delstatliga bolaget går i linje med regeringens nya exportstrategi som innebär en storsatsning på 800 miljoner kronor under mandatperioden. Det handlar bland annat om att små och medelstora företag ska "orka, våga och vilja exportera i större utsträckning" men också att verksamheten förstärks i tillväxtmarknaderna runtom i världen.

– Jag tror och hoppas att det vi har sett på Business Sweden och regeringens exportstrategi kommer att ge effekten att fler företag väljer att exportera men också att vi prioriterar upp investeringsfrämjandet. En förväntning som vi har på både Ylva Berg och Niklas Nordström är att vi marknadsför Sverige som ett bra land att investera i, säger Damberg.

Niklas Nordström ser fram emot att vara delaktig i att bygga det ”nya” Business Sweden utifrån hans tidigare uppdrag och erfarenheter.

– Vi pratar om export på ett väldigt offensivt sätt i Sverige i dag i samband med att regeringen har infört en ny exportstrategi. Nu finns det en vilja bland regeringens alla statsråd, och inte bara handelsministern, att ta ett ansvar för handeln. Det svenska näringslivet går väldigt bra och är väldig exportstarkt. Framöver handlar det mycket om hur man kan fortsätta främja exporten och inte minst hur vi kan få små och medelstora företag att vidga sina marknader, säger Nordström och fortsätter:

– För mig är det väldigt roligt att vi har ett uppdrag från både näringslivet och staten. Det är precis som jag vill att det ska vara – att vi måste jobba ihop för att lyckas. Vi är ett litet exportberoende land och då krävs det ett jättetajt samarbete mellan politk och näringsliv.

Annons

Leif Pagrotsky.

Foto: Helena Gustavsson/TT Bild 1 av 2

Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) väntas bli ny ordförande för Business Sweden.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X