Annons

Pagrotsky bröt EMU-tystnad

Näringsminister Leif Pagrotsky avfärdar kravet på att nej-ministrarna bör avgå. Han har inga planer på att lämna sin post så länge statsministern vill ha honom kvar. På en resa i Östergötland i går ifrågasatte han däremot regeringens uppgörelse med LO.

Under strecket
Publicerad

Ett av nej-sidans tyngsta namn, näringsminister Leif Pagrotsky, gav sig i går åter in i eurodebatten. Men trots de senaste tio dagarnas upprördhet på nej-sidan, efter det att statsministern Göran Persson kritiserat sina nej-ministrar i en SvD-intervju, valde Pagrotsky att ta Persson i försvar. Han har gjort ”ett klokt val” som tillåtit både en ja- och en nej-sida inom partiet, menade näringsministern. Han avfärdade helt att relationerna inom regeringen skulle vara ansträngda och underströk att han absolut inte känner av någon munkavle. Men han erkände samtidigt: - Jag har en balansgång att gå. Efter ett snabbt besök på Bravikens pappersbruk åkte näringsministern båt längs Göta kanal. Men hans förhoppning att få njuta av Bergs berömda slussar infriades inte. Mediernas intresse för honom var för stort. Näringsministern underströk att han har inga planer på att avgå, men poängterade att det ju helt och hållet är en sak för statsministern vem som ska medverka i en regering. På frågan om statsministern kan sitta kvar vid ett nej blev svaret ”absolut”. - Göran Persson förblir den bäste statsministern.

På en rad punkter tog han sedan avstånd från ja-sidans argument. De ekonomiska nej-argumenten väger däremot tungt, anser han. - Om vi avskaffar Riksbanken blir inflationen högre. Med högre inflation får vi färre jobb och högre arbetslöshet. Därför tycker jag att det här är ett äventyr som jag vill undvika. Leif Pagrotsky ifrågasatte också överenskommelse mellan socialdemokraterna och LO och som bland annat syftar till höjda överskott i de offentliga finanserna som ska kunna användas vid ett lågkonjunktur. Det är inte en lågkonjunktur som är det svåraste läget, utan en högkonjunktur, menade han. - Min oro är att det inte ska gå att strama åt vid en överhettning.

Annons
Annons
Annons