Annons
Kommentar

Mårten Schultz:Påföljden för mamman är inte mild

Utifrån tingsrättens värdering av bevisningen är det uteslutet att döma för mord. Mamman döms ”bara” för vållande till annans död, grovt brott, skriver Mårten Schultz.
Utifrån tingsrättens värdering av bevisningen är det uteslutet att döma för mord. Mamman döms ”bara” för vållande till annans död, grovt brott, skriver Mårten Schultz. Foto: Johan Hallnäs/TT

Fängelse i ett år och sex månader för grovt vållande till annans död för treåriga flickans mamma. Tingsrätten friade henne för mord när bevisningen bedömdes vara för svag. Men påföljden är inte mild, om man ser till praxis.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Bakgrunden är välkänd. Flickans föräldrar hade missbruksproblem. Under en period bodde hon i familjehem men efter ett domstolsbeslut beslutades att hon skulle återförenas med sina föräldrar och syskon. Domstolen konstaterar att föräldrarna hade ett pågående missbruk under perioden kring dödsfallet. Polisen hittade narkotika i hemmet.

Den rättsmedicinska utredningen visade att treåringen avlidit till följd av nedsatt andning och syrebrist, efter att ha drabbats av en huvudskada. Hon var påverkad av narkotika, vilket enligt rättsläkaren har bidragit till dödsfallet. Rättsläkaren konstaterade också att det hade funnits goda chanser till överlevnad om hon hade fått akutsjukvård.

Annons
Annons
Annons