Annons
X
Annons
X

På vilken sida står den svenska regeringen?

INLÄGG | ARABVÄRLDEN

Först Tunisien och nu Egypten. Efter många års förtryck och obefintliga möjligheter till verkligt inflytande har människor fått nog. Det är den unga generationen som lärt sig att twittra och facebooka som går först, men många följer efter. Dessa länder har dock mer gemensamt än så, nämligen att Sverige under lång tid beväpnat folkets förtryckare.

Sedan 1980 har Sverige exporterat krigsmateriel till Tunisien varje år utom tre och exporten omfattar såväl luftvärnsrobot 70, radarövervakningssystem som handeldvapen, sprängmedel, lasersikten och ammunition. Sammantaget uppgår värdet till omkring 350 miljoner kronor. Liknande export har även skett till Egypten.

Listan över auktoritära regimer som kontinuerligt köper svenskt krigsmateriel slutar dock inte där. En av de mest brutala regimerna i världen är också en stor kund: Saudiarabien. Under 2009 översteg värdet av den svenska vapenexporten till diktaturer 1,5 miljarder kronor.

Annons
X

Denna smutsiga handel duger inte. Vi har i vårt land allt fler som har egna erfarenheter av vad de svenska vapnen kan åstadkomma. Invandrare som förlorat släktingar och vänner i grymma krig som Sverige gjort möjliga, som den blodiga konflikten mellan Iran och Irak där vi sålde till båda sidor. Vi har också många i vårt land som en gång tvingats fly från Tunisien.

Om regeringen menar allvar med de högtidliga deklarationerna om demokrati och mänskliga rättigheter måste vapenexporten till dessa länder upphöra. Även om exporten är allt för stor är den knappast avgörande för de internationella företagen som BAE Systems och Saab som producerar vapnen.

Vapenexport anses också ofta vara förknippad med säkerhetspolitik och nationens intressen. Ligger det verkligen i vårt intresse att stödja förtryckande regimer där det är olagligt att kritisera makten? Leder exporten till en säker och rättvis värld? Knappast. Här är också de flesta svenskar eniga då drygt 9 av 10 säger nej till vapenexport till länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Nej, regeringen måste göra om och göra rätt. Om vi inte genast byter fot riskerar vi dessutom att om några år sitta där ensamma, utan viktiga partners i Nordafrika och Mellanöstern när folkets vrede lett till nya styren. Valet mellan att bromsa eller främja demokratins framfart borde vara enkelt. Det är det i alla fall för oss.

  YASRI KHAN

  ordförande Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa

  ELISABETH LUNDGREN

  generalsekreterare Kristna Fredsrörelsen

  KLAS CORBELIUS

  ansvarig för vapenexportfrågor i Broderskap – Sveriges Kristna Socialdemokrater

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X