På vandring i ”The capital of fika”

Mikael Lindeman och sonen Hampus utanför det familjeägda kaféet Ekstedts.
Mikael Lindeman och sonen Hampus utanför det familjeägda kaféet Ekstedts. Foto: Emma Larsson

I Alingsås är kaffet och bullen aldrig långt borta. SvD Mat & resor stillar sötsuget med guidad kafévandring och sju sorters kakor.

Under strecket
Publicerad
På Stora torget i Alingsås står en byst över Jonas Alströmer, som tog textilindustrin till Alingsås.

På Stora torget i Alingsås står en byst över Jonas Alströmer, som tog textilindustrin till Alingsås.

Foto: Alingsås kommun
Sol över gränder och innergårdar i potatisstaden Alingsås, som numera är mest känd som Sveriges fikahuvudstad.

Sol över gränder och innergårdar i potatisstaden Alingsås, som numera är mest känd som Sveriges fikahuvudstad.

Foto: Alingsås kommun
Kaffet är serverat, tillsammans med ett bord fullt av sötsaker. Kakor och bullar från Lasse Bagare och prinsesstårta från Gerdas Bageri.

Kaffet är serverat, tillsammans med ett bord fullt av sötsaker. Kakor och bullar från Lasse Bagare och prinsesstårta från Gerdas Bageri.

Foto: Emma Larsson
På Café Viola kan man fortfarande få smörgåsar och fikabröd serverat i gammaldags fikakorgar.

På Café Viola kan man fortfarande få smörgåsar och fikabröd serverat i gammaldags fikakorgar.

Foto: Emma Larsson
En elegant mockabakelse hos Ekstedts Bageri & Kafé, grundat 1886 och Alingsås äldsta bageri.

En elegant mockabakelse hos Ekstedts Bageri & Kafé, grundat 1886 och Alingsås äldsta bageri.

Foto: Emma Larsson
Sex sorters småkakor hos Ekstedts. Allting bakas av Sara Lindeman i bageriet på innergården.

Sex sorters småkakor hos Ekstedts. Allting bakas av Sara Lindeman i bageriet på innergården.

Foto: Emma Larsson
Mikael Lindeman och sonen Hampus utanför det familjeägda kaféet Ekstedts.

Mikael Lindeman och sonen Hampus utanför det familjeägda kaféet Ekstedts.

Foto: Emma Larsson
Emma Larsson
Foto: Emma Larsson
Gunilla Davidsson är på småkakskurs hos Lasse Bagare och får bland annat lära sig att sikta mjölet.

Gunilla Davidsson är på småkakskurs hos Lasse Bagare och får bland annat lära sig att sikta mjölet.

Foto: Emma Larsson
Lasse Bagare är känd för sina saftiga kardemummasnurror. Mycket fyllning är hemligheten.

Lasse Bagare är känd för sina saftiga kardemummasnurror. Mycket fyllning är hemligheten.

Foto: Emma Larsson
Inför firandet av Alingsås 400-årsjubileum skapade Joachim Hollander en glass med smak av kanelbulle.

Inför firandet av Alingsås 400-årsjubileum skapade Joachim Hollander en glass med smak av kanelbulle.

Foto: Emma Larsson
Annons

Mitt på Stora torget i Alingsås står en staty av Jonas Alströmer, den Alingsåsfödde entreprenören som i dag är mest känd för att ha populariserat potatisen i Sverige. Men han var även indirekt inblandad i att förvandla Alingsås till Sveriges fikahuvudstad, eller ”The capital of fika”, som sedan 2016 är stadens internationella namn.

– När han grundade Alingsås manufakturverk 1724 blev det starten för svensk textilindustri, säger Birgitta Eriksson Löfgren.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons