X
Annons
X
Illustration: Gustaf Öhrnell Hjalmars
Illustration: Gustaf Öhrnell Hjalmars

På väg mot en tredje utbildningsrevolution

Långläsning

Hur anpassar vi vår arbetskraft till det största skiftet sedan industrialiseringen? Två avgörande satsningar inom utbildning hjälpte USA att bygga världens mest framgångsrika ekonomi. Nu väntar en tredje revolution där kravet på livslångt lärande förändrar hela vår syn på utbildning.

När den indiska it-jätten Infosys i november meddelade att man skulle öppna ett design- och innovationscentrum i Providence, USA, sade företagets vd att en av huvudorsakerna till att han valt Rhode Island var dess starka nätverk av utbildningar: Brown University, Rhode Island School of Design och Community College of Rhode Island.

I ett system för högre utbildning som ofta delas upp i två- och fyraåriga utbildningar, och dessutom är indelat i elit och icke-elitinstitutioner, är det inte ofta ett så kallat community college nämns i samma andetag som ett välrenommerat Ivy League-universitet. De tvååriga college-utbildningarna ses inte heller som en väg till arbete inom den så kallade kreativa ekonomin – som design, mode och dataspelsutveckling – där det vanligtvis krävs en kandidatexamen.

Illustration: Gustaf Öhrnell Hjalmars

Bild 1 av 5
Foto: Google/IBL Bild 2 av 5

Illustration: Thomas Molén

Bild 3 av 5

President Trump har föreslagit ytterligare nedskärningar i yrkesutbildningssystemet.

Foto: Susan Walsh/AP Bild 4 av 5

AI på frammarsch. ”Sophia the robot” fick i oktober 2017 medborgarskap i Saudiarabien.

Foto: Li Muzi Xinhua/IBL Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X