Annons
X
Annons
X

På väg att bli det nya kapitalägarpartiet

LEDARE | PJ ANDERS LINDER

Inkomstskillnaderna i Sverige är internationellt sett små, men vi ägnar enormt mycket politisk kraft åt att oroa oss för dem. Förmögenhetsskillnaderna är däremot väldigt stora, större än i USA, men det är knäpp tyst om dem i debatten. Sex av tio svenska hushåll har ingen nettoförmögenhet, men varken oppositionen eller regeringen bryr sig.

Glädjande nog vill de moderata riksdagsmännen Johnny Munkhammar och Henrik von Sydow göra något åt saken, och de väljer att gå den smala vägen. De nöjer sig inte med en tidningsartikel eller två utan har skrivit en gemensam motion till Moderaternas partistämma i höst.

Det nya arbetarpartiet ska vinnas för det nya kapitalägandets idéer.

Annons
X

Munkhammar och von Sydow pekar på sparandets värde för trygghet och handlingsfrihet. Har man egna pengar är man inte lika utsatt för smällar och man kan bryta upp från ett jobb där man inte trivs utan att det blir ekonomisk katastrof.

Om fler har små förmögenheter kan det också bli betydligt lättare att hitta kapital för den som vill starta företag.

Deras beslutsförslag är väldigt öppet formulerat, men de lanserar ett antal idéer att utveckla vidare: avdragsrätt för sparande, grundavdrag för kapitalinkomster, rätt att ha sparkapital även för dem som får socialbidrag. De betonar villkoren för låg- och medelinkomsttagare, men Sverige kan gott driva sparpolitik för alla inkomstlägen. Sambandet idag är faktiskt svagt mellan att ha hög inkomst och att ha förmögenhet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur som helst är de på rätt väg och jag hoppas att de får Moderaterna med sig.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X