Jenny Damberg:På upptäcktsresa i smakernas värld

På sin kammare i 1700-talets Vasastan försökte Bengt Bergius katalogisera den ätbara världen och beskriva även de smaker som han själv aldrig kunnat åtnjuta – som banan, boaorm och opium. Nu finns hans ”Tal om läckerheter” i en aptitretande praktupplaga.

Under strecket
Publicerad
”Tal om läckerheter” anno 1785 respektive 2015. Nyutgåvan har av Måltidsakademien utsetts till årets bästa måltidslitteratur och är nominerad till Stora fackbokspriset, som koras i dag.

”Tal om läckerheter” anno 1785 respektive 2015. Nyutgåvan har av Måltidsakademien utsetts till årets bästa måltidslitteratur och är nominerad till Stora fackbokspriset, som koras i dag.

Annons

En banansort var ”söt som honing”. En ­annan var ”glittrande som såcker då man afbryter frukten, innerst som märg, söt både til lukt och smak, hvilken senare är såsom man äte stekt äplen med socker och smör, och liksom något rosen-vatten vore inblandadt, jämte någon åtföljande Fikon-smak.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons