Annons

Claes Arvidsson: På tu man hand med Trump?

Peter Hultqvist och Margot Wallström. Med Trump hopar sig också frågetecknen om hållfastheten i den svenska informella allianspolitiken med USA.
Peter Hultqvist och Margot Wallström. Med Trump hopar sig också frågetecknen om hållfastheten i den svenska informella allianspolitiken med USA. Foto: Tomas Oneborg
Publicerad

Vintern har kommit. Jag tänker inte på snökaoset i Stockholm utan på det kylslagna säkerhetsläge som sänkt sig över Sveriges närområde. Senast i form av förflyttning av två ryska fregatter bestyckade med kryssningsrobotar till Östersjön. Det är inte heller någon dålig gissning att i Kreml snickrar Fader Frost på fler hårda paket. Sverige behöver rusta upp från en låg nivå.

Sveriges position har inte blivit bättre efter Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet. Det råder inte någon brist på dystra förutsägelser, men ännu råder det vänta-och-se-läge på de flesta politiska fronter. Business as usual lär det dock inte bli, och inte heller i den för Sverige helt centrala Rysslandspolitiken.

Annons
Annons
Annons
Annons