På stranden öste folk upp sardiner

Under strecket
Publicerad
Annons

Grillspett med musslor och bläckfisk. Låt musslorna ligga i pressad citron och söt thailändsk chilisås i någon timme. Varva en skiva bacon som ett S över musslorna på grillpinnen. Skär bläckfisken i ringar, marinera ett par timmar i lite sesamolja, söt chili, vitlök, ingefära, citron och salt. Trä på spett och grilla i fem minuter nära glöden. Pensla alltid marinad under grillningen.
HOUT BAY För en tid sedan märkte jag något ovanligt nere i vår fiskehamn här söder om Kapstaden. Bukten var full av skränande måsar och det blå havet plötsligt svart. Från en pir såg jag hur blå kanaler öppnades i den svarta massan. Det var sälar som simmade genom det enorma fiskstimmet och med gapande mun lät magen fyllas. Intill stranden stod folk med ölbackar och öste sardiner ur bukten.
Fenomenet kallas The Sardine Run och är ett av naturens stora skådespel. Stimmen kommer bara sällan hit ner till Kap, men utanför Durban samlas varje år tusentals hajar, delfiner och turister när det flera mil långa sardinstimmet drar
in.

Att bo i en av Sydafrikas största fiskehamnar är en kulinarisk lycka. Visst kan man köpa fyrkantig fisk i snabbköpets frysdisk, men själv väljer jag bodarna i fiskehamnen, där barska gummor styckar färsk fisk som fingerfärdiga konsthantverkare. Jag imponeras alltid över hur de lyckas stycka en snoek ”baklänges”, genom att skära upp den från ryggen i stället för magen, så att ryggraden hamnar längs ena kanten. Vips, ett flak att lägga på grillen.
Sydafrikanerna är experter på fisk, och dessutom experter på att grilla. När de slår ihop de färdigheterna och grillar sina fiskar brukar resultatet bli fantastiskt.
Utbudet är stort och arterna oftast okända för en svensk. Mina favoriter på grillen är snoek, som är ett slags barracuda, samt angel fish, yellowtail och cape salmon. Och förstås sardinerna, Sydafrikas mest konsumerade fisk. Lika gott som svenska sotare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons