Recension

Vad ser du nuPå spaning efter tid och minne

Prosa Cilla Naumann Vad ser du nu 272 s. Albert Bonniers Förlag FYRA BERÄTTELSER En i taget berättar väninnan, maken, pappan och dottern om kärleken till en och samma person. Kvinnan i centrum, Anna, förblir dock oskarp. Starkast i Cilla Naumanns ”Vad ser du nu” är känslan av ensamhet mitt i det relationstrassel som människan försöker förstå, skriver Lina Sjöberg.

Under strecket
Publicerad
Annons

Cilla Naumann är en mästare på att ur olika vinklar skildra samma skeende och att i skevheterna framföra en berättelse som skakar och skaver. Så mycket stod klart efter hennes förra roman, ”Fly”, som med en nästan otäck träffsäkerhet berättade om murar och flyktingpolitik precis när detta debatterades i Europa. Den gången förstod jag inte hälften av vad som antyddes i gliporna mellan olika perspektiv och denna min osäkerhet bidrog till romanens kraftfulla verkan.

I sin nya roman, Vad ser du nu, använder Naumann perspektivberättandet för att skildra en kvinna, Anna och dem som levt nära henne. Romanens objekt är Anna och ändå inte. Anna förblir oskarp medan texten snarare fungerar som en gestaltning av så diffusa saker som liv, minne och tid. Anna kan inte sägas representera mysteriet människa, därtill är hon i alltför liten utsträckning en levande karaktär.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons