Annons

Mats Björkin:På spaning efter nya sociala kontrakt

Knäckfrågan i den nya situationen med illegal fildelning och förskingrad upphovsrätt är att hitta nya sociala kontrakt för produktion, distribution och delning av medier. Deptford.tv i London är ett exempel på praktiskt tillämpad konstnärlig forskning kring frågan.

Under strecket
Publicerad

Under årets Almedalsvecka ville åtminstone en partiledare inte vara pirat. Någon ordning får det ju vara. Åtminstone i politiken. Annars borde väl piraten kunna ses som 2009 års man,
par excellence . Å ena sidan har vi den stjälande, våldtagande, mördande, plundrande och supande piraten. Å andra sidan har vi den romantiske, missförstådde, demokratiske och moraliskt högtstående frihetshjälten. De där andra piraterna, som en gång fanns, som i praktiken var osedvanligt brutala legosoldater i tjänst hos regeringar som inte ville stå för vissa aktioner i främmande länder, verkar ingen vilja vara. Men de finns ju inte längre. Eller?

Utifrån de traditionella medierna, på bloggar och olika diskussionsforum, är det svårt att uppfatta det som att det finns några andra mediefrågor just nu än illegal nedladdning och sociala medier, The Pirate Bay och Twitter. Under sommaren har vi ju från Iran kunnat se hur de sammanfaller på ett till synes pedagogiskt och åskådligt sett. Båda tillhandahåller hyfsat fri plats i offentligheten. Båda kan ses som alternativ till staten och kapitalet. Det sistnämnda är förvisso inte sant, men i väntan på att medieforskningen hinner ikapp så låter det i alla fall fint. Det potentiellt oppositionella passar såväl 68-orna som 99-orna. (Det senare syftar på en tanke om att för den digitala generationen är 1999 lika betydelsefull som kulturell brytpunkt som 1968 har ansetts vara.) I båda fallen handlar det om att skapa alternativ, att belysa orättvisor och felaktigheter, och att betona hur nytt det egna tillvägagångssättet är i förhållande till föregångarna.

Annons
Annons
Annons