Ellen Mattson:På spaning efter den värld som flytt

På senare tid har intresset för Stefan Zweig blossat upp igen – inte minst tack vare filmen ”The Grand Budapest Hotel”. En ny biografi levandegör den nostalgiska och undergångsmärkta författaren.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Stefan Zweig (1881–1942).

Stefan Zweig (1881–1942).

Foto: CORBIS
Annons

Som motto för sin stora minnesbok ”Världen av i går” (postumt utgiven 1942) valde Stefan Zweig en rad från Shakespeares ”Cymbeline”: ”Vi möter tiden så som den söker oss.” Det är britternas kung som inför hotet om en romersk invasion på detta sätt formulerar sitt beslut att inte fly, att stanna vad som än händer.

Vid krigsutbrottet 1939 befann sig Zweig i Bath där han kunde studera allmänhetens till synes ganska oberörda reaktion på världsutvecklingen, så vitt skild från de upphetsade folkliga uttryck han mindes från krigsutbrottet 1914 i sin egen hemstad Wien. Britternas flegmatiska attityd fascinerade Zweig som skrev en essä där han härledde den till deras nationalsport trädgårdsodling; påtandet i jorden vaccinerade mot nervös upphetsning menade Zweig, som själv var en känslig och nervig drivhusblomma framodlad i det unika kulturklimat som var sekelskiftets Wien.

Annons
Annons
Annons