Annons
X
Annons
X

På sjukt hög höjd i Zermatt

Schweiziska byn Zermatt är både bilfri och lyxig. Liftsystemet drar dig upp till 3 899 meter över havet, och med den världsberömda Toblerone-toppen Matterhorn i fonden finns högalpin skidåkning för alla nivåer. Höjdsjukan får du på köpet.

[object Object]
Det är bäst att ha koll på var man är, skidområdet är stort. Foto: FREDRIK SCHENHOLM/RESPRESS

– Jag kan inte riktigt minnas hur bergsstationen nedanför Klein Matterhorn såg ut. Och hur hamnade vi här i denna platta, vita och preparerade pist som börjar 3 820 meter över havet? Gick vi nedför ståltrappor utanför byggnaden? Eller åkte vi hiss? Jag känner mig yr i huvudet och placerar försiktigt mina gråa skidpjäxor ned i skidornas bindningar, en i taget.

Runt mig står alla andra som kommit upp med kabinliften med det passande namnet Matterhorn glacier paradise och förbereder sig för att skjuta fart nedför Zermatts backar i det fina Klein Matterhorn-området.

Jag koncentrerar mig djupt och tänker intensivt på hur jag ska göra innan jag glida börja nedåt, sakta men säkert i stora svängar. Höger, vänster och så vänster igen.

Annons
X

Så här i efterhand är diagnosen solklar: T70.2. Det vill säga ”andra och icke specificerade effekter av hög höjd”. På ren svenska skulle man förmodligen kalla det för sitt rätta namn: höjdsjuka, om än i sin mildaste form.

Samtidigt som jag, lite lätt vimmelkantig, glider utför tar andra skidåkare som inte är lika påverkade av höjden släpliften från Klein Matterhorns bergsstation vidare upp till Gobba di Rollin 3 899 meter över havet. Väl där har de nått den europeiska kontinentens liftburna maxhöjd och skälet till att Zermatt och den med liftar sammankopplade grannen Cervinia fått smeknamnet ”Europas tak”.

Detta är inget för mig i dag, men i takt med att jag lägger höjdmetrarna bakom mig ökar syretrycket i luften och effekterna av höjdsjukan försvinner. Snart kan jag som alla andra njuta av de blåa och röda pisterna under Klein Matterhorn. Här är all piståkning en behaglig, enkel och samtidigt storslagen upplevelse. De relativt flacka backarna är alltid formidabelt preparerade samtidigt som de högalpina omgivningarna är så vackra att man måste stanna och fotografera gång på gång.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Mest fotograferad är förstås den monstruösa bergsmonoliten Matterhorn.

  Nere på Zermatts bilfria gator stirrar hänförda turister 4 478 meter upp i luften mot den världsberömda, pyramidformade bergstoppen på ungefär samma sätt som gäster i New York inte kan sluta att titta upp mot stadens skyskrapor.

  Att påstå att Matterhorn är ständigt närvarande i Zermatt är en underdrift. Men det är inte bara bergets vackra silhuett som gör intryck, utan också dess dragningskraft på klättrare från hela världen.

  Den förste att lyckas med bedriften att bestiga berget var den engelske bergsbestigaren Edward Whymper. Den historiska dagen inträffade den 14 juli 1865, men expeditionen var kostsam. Fyra av klättringslagets sju deltagare omkom.

  Trots detta försöker några tusen klättrare nå toppen varje sommar, bara en tredjedel lyckas. I snitt tar berget ungefär tio liv varje år. Några av Matterhorns offer vilar på Zermatts kyrkogård. Bredvid kyrkogården ligger dessutom museet Zermatlantis som berättar historien om Edward Whympers expedition. Museet är värt ett besök.

  Det har blivit kväll. Efter en dag där jag bara hunnit testa en bråkdel av Zermatts och Cervinias gigantiska liftsystem, där jag drabbats av höjdsjuka men också njutit i de lätta och medelsvåra pisterna är jag nu lagom utsvulten för att orka med en schweizisk ostfondue-middag.

  När jag vandrar genom Zermatt mot restaurang Schwyzer Stübli på Hotel Schweizerhofs bottenvåning passerar jag klassiska alphus med skiffertak, butiker och restauranger. Folkvimlet består av ryska damer i päls som helt naturligt samexisterar med Goretex-draperade inbitna off pist-skidåkare och alla andra helt vanliga skidturister. Zermatt är en jetset-by med en skön blandning av folk.

  Jag slår mig ned på Schwyzer Stübli. På det bastanta träbordet brinner en gaslåga under en röd kastrull. Jag doppar bröd i den smälta ostblandningen och dricker kallt vitt vin. Tre musikanter spelar folkmusik i ett av restaurangens hörn.

  Ute i den kalla alpluften en dryg timme senare bär det av vidare över bron och floden Mattervispa till Papperla Pub på Steinmattstrasse. Utekvällen avrundas i Broken bars källardisco tillsammans med en stor skara rusiga ryska turister.

  Det är inte bara skidåkningen i Zermatt som når höga höjder. Väl hemma i hotellsängen är jag glad och nöjd, somnar på studs - sehr matt.

  Anders Wingqvist/Respress

  Annons
  Annons
  X

  Det är bäst att ha koll på var man är, skidområdet är stort.

  Foto: FREDRIK SCHENHOLM/RESPRESS Bild 1 av 9

  Storslagna vyer är ett av Zermatts starkaste kort.

  Foto: FREDRIK SCHENHOLM/RESPRESS Bild 2 av 9

  Det finns riktiga utmaningar utanför pisterna i Zermatt.

  Foto: FREDRIK SCHENHOLM/RESPRESS Bild 3 av 9

  En lugn dag på jobbet, som tur är.

  Foto: FREDRIK SCHENHOLM/RESPRESS Bild 4 av 9

  Trots att mycket av piståkningen är relativt enkel måste man vila benen ibland. Och njuta av utsikten.

  Foto: FREDRIK SCHENHOLM/RESPRESS Bild 5 av 9

  Matterhorn är ständigt närvarande i Zermatt.

  Foto: FREDRIK SCHENHOLM/RESPRESS Bild 6 av 9

  Testa gärna ostfondue på Schwyzer Stübli.

  Foto: FREDRIK SCHENHOLM/RESPRESS Bild 7 av 9

  Shopping tillhör livet efter skidåkningen i Zermatt.

  Foto: FREDRIK SCHENHOLM/RESPRESS Bild 8 av 9

  Matterhorn är tveklöst en av världens mest fotograferade bergstopp.

  Foto: FREDRIK SCHENHOLM/RESPRESS Bild 9 av 9
  Annons
  X
  Annons
  X