”På sikt finns bara en lösning: tillit”

Passagerare måste fortsätta lita på att flygplansbesättningar vill förvalta det villkorslösa förtroendet vi ger dem: när vi stiger ombord lägger vi våra kroppar och liv i piloternas händer, skriver författaren Maria Küchen med anledning av den tragiska flygkraschen i de sydfranska Alperna.

Under strecket
Publicerad
Blommar vid platsen för det störtade Germanwingsflygplanet i de franska Alperna.

Blommar vid platsen för det störtade Germanwingsflygplanet i de franska Alperna.

Foto: CHRISTOPHE ENA/AP
Annons

En vecka innan Germanwings flyg 9525 från Barcelona till Düsseldorf kraschade i sydfranska Alperna satt jag på styrmannens plats i högersätet på flight deck i en Airbus A320. Det är milt sagt inget jag gör normalt. Den här tisdagen var unik. Jag skulle få pröva att flyga A320 i en professionell simulator där trafikpiloter utbildas.

Mina färska minnen från cockpit gjorde att nyheten om tragedin drabbade desto hårdare. Jag vet ju vad andrepiloten på det störtade planet hade framför ögonen och vilka resurser som stod till hans förfogande. Till höger om honom fanns den joystick han styrde planet med. Till vänster, mellan hans egen plats och kaptenens tomma säte, hade han gasreglaget och det sägs att han avsiktligt ökade planets hastighet genom att skjuta reglaget framåt medan bergmassiven kom rusande mot honom.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons