Annons

På semestern tar vi beslut om karriären

Sommarledigheten är inte bara en tid för avkoppling och återhämtning. Många passar också på att fundera kring den personliga utvecklingen och familjelivet.

Under strecket
Kristina Erkenborn / TT
Publicerad

Alla svenskar ligger inte på latsidan under sommarsemestern. Det är också en tid för reflektion, karriärplanerande och jobbsökande – inte minst bland chefer.

Foto: Shutterstock

Många livsavgörande beslut fattas under sommarsemestern.

Foto: Shutterstock

Christina Stielli, organisationsutvecklare och jobbcoach.

Foto: Kristian Pohl

Telias vd Johan Dennelind.

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Håkan Buskhe, koncernchef Saab.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Björn Rosengren, vd för Sandvik.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

I sommar har flera tunga namn inom svenskt näringsliv meddelat att de går vidare i sina karriärer. Johan Dennelind lämnar jobbet som vd och koncernchef för Telia under 2020. Saabs vd Håkan Buskhe försvinner från sin post efter årsskiftet och detsamma gör Björn Rosengren som lämnar Sandvik för verkstadsjätten ABB.

Och näringslivshöjdarna är inte ensamma. En ny omfattande undersökning från Manpower group visar att semestern är en tid då många passar på att se över karriären och söka nytt jobb – inte minst chefer. En fjärdedel, 27 procent, har flera gånger sökt ett jobb under semesterperioden. Hos unga under 30 år är det ännu mer vanligt. 55 procent svarar också att de tagit karriäravgörande beslut på semestern. Bland chefer är siffran 66 procent.

Annons
Annons
Annons