På rull i penningens spår

Lär känna Stockholm från cykeln. På två hjul är sommarserien där SvD-profiler trampar runt och tipsar om sina smultronställen i huvudstaden. Idag tar Olle Zachrison, chef för SvD Näringsliv, med oss på en tur genom Stockholms ekonomiska historia.

Under strecket
Publicerad
KARIN NILSSON
Foto: KARIN NILSSON
KARIN NILSSON
Foto: KARIN NILSSON
MALIN HOELSTAD
Foto: MALIN HOELSTAD
KARIN NILSSON
Foto: KARIN NILSSON
TOMAS ONEBORG
Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

En runda i penningens tecken inleds såklart vid familjen Wallenbergs representationsvilla Täcka udden på Djurgården. Den uppfördes i mitten av 1800-talet av en punschfabrikör men togs över av K A Wallenberg och ägs idag av SEB och Investor. I våras firades Peter Wallenberg sin 85-årsdag här och det finns många anekdoter om finkalasen bakom järnstaketet. Exempelvis sägs PG Gyllenhammar en gång ha nobbat en inbjudan från Marcus ”Dodde” Wallenberg, något som den senare aldrig förlät.

Strandvägen är den yppersta näringslivselitens traditionella adress. Skuggan under träden längs den 1 200 meter långa boulevarden lämpar sig utmärkt för cykling. Men de välbesuttna bor naturligtvis så högt att deras utsikt inte skyms av träden. Många av fastigheterna rymmer intressant näringslivshistoria. I Bünsowska huset på Strandvägen 29-33 bodde flera av Skandia-direktörerna vars lyxrenoveringar och feta bonusar gav upphov till en av vår tids största finansskandaler.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons