Annons

På ren svenska som inte kränker

SVT fälldes i Granskningsnämnden för sitt ordval i samband med rapporeringen om morden på Kronanskolan i Trollhättan. Sedan dess har SVT tagit fram ett dokument med språkråd för nyhetssändningar.
SVT fälldes i Granskningsnämnden för sitt ordval i samband med rapporeringen om morden på Kronanskolan i Trollhättan. Sedan dess har SVT tagit fram ett dokument med språkråd för nyhetssändningar. Foto: Thomas Johansson/TT

Det offentliga rummet ska vara rent från språk som kränker, men den smuts som vi sopar under mattan dyker lätt upp på andra ställen. SvD:s Håkan Lindgren går på en debatt om mediernas ordval och inser att vi har ett djupt paradoxalt förhållande till stereotyper, aggressioner och grovt språk.

Publicerad

Till att börja med fastnade min uppmärksamhet på fel sak. Inte det policydokument som skulle debatteras – mer om det snart – utan det maktspråk som SVT:s nyhetschef Anne Lagercrantz använde sig av. Det var märkligt att hon kunde tala så inlevelsefullt om ”tydlighet” och ”konkretion” och ändå låta så luddig – och som om hon hade massor att dölja.

I måndags ordnade Publicistklubben i Stockholm en debatt kring SVT:s omtalade dokument med språkråd för nyhetssändningar (tillgängligt på nätet). Dokumentet tillkom efter den kritik som SVT fick för två nyhetsinslag om attacken på skolan Kronan i Trollhättan förra året, där tre personer dödades. En reporter sade att gärningsmannen valde bort ”helsvenska barn”. För detta fälldes SVT i Granskningsnämnden (8/2 2016) med motiveringen att uttrycket ”befäste fördomar om vilka som kan anses som svenskar.”

Annons
Annons
Annons