Recension

Kärlek och krig. Revolutionen 1809På randen till nationell katastrof

Sakprosa Anders Isaksson Kärlek och krig. Revolutionen 1809 335 s. Albert Bonniers Förlag Per sandin (red) 1809 – Rikssprängning och ­begynnelse. 200-årsminnet av Finska kriget 434 s. Livrustkammaren Jan Linder Riket sprängs 1809. Sverige och Finland under Napoleonkrigen 108 s. Infomanager

Under strecket
Publicerad
Början till slutet. Gustav IV Adolf inspekterar trupperna på Grelsby äng i juli 1808.  I egenskap av högste befälhavare över styrkorna på Åland funderade kungen på de stora landstigningsoperationer som skulle utgå från Åland och som skulle ”frälsa Finland”.

Början till slutet. Gustav IV Adolf inspekterar trupperna på Grelsby äng i juli 1808. I egenskap av högste befälhavare över styrkorna på Åland funderade kungen på de stora landstigningsoperationer som skulle utgå från Åland och som skulle ”frälsa Finland”.

Foto: ISTVAN BOLGAR, MUSEIVERKETS BILDARKIV, FINLAND
Annons

Artiklar om de dramatiska åren 1908-1908

Det har nu gått två århundraden sedan Sverige stod på randen av nationell katastrof. Om det gått riktigt illa kunde hela riket ha kollapsat och upphört att existera. Ryssarna hade redan tagit Finland och var på väg att erövra Norrland. Fransmännen stod redo att invadera Skåne. En annan armé stod i Norge och kunde falla in i Värmland. Vår kunglige diktator var en verklighetsfrämmande drömmare som ansåg sig av Gud utkorad att bringa reda i den av Napoleon förstörda världen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons