av Gabriella Kvarnlöf
Denise Rudberg botaniserar gärna bland godiset på Ejes Chokladfabrik.

Denise Rudberg botaniserar gärna bland godiset på Ejes Chokladfabrik. Foto: Carl Bredberg

Design

På Östermalm finns allt Denise Rudberg vill ha

Författaren Denise Rudberg älskar Östermalm. Här får hon håret proffsfönat, köper kungliga geléhallon och spanar in gamla Märklintåg.

Som liten gick jag ofta hit till Ejes Chokladfabrik med farmor och mormor för att köpa något sött. Här fungerar det som i en gammaldags konfektyraffär där man pekar på godisbitarna och får dem inslagna i papper. Det är jättedyrt, men inte så konstigt eftersom allt görs för hand. De handrullar till exempel geléhallonen, som sägs vara drottning Silvias favorit. Hjältinnan i min bokserie, Marianne Jidhoff, köper alltid vit tryffelnougat när hon är här. Just den pralinen är också en av mina egna favoriter.

Adress: Erik Dahlbergsgatan 25

Bibliotek – Östermalms bibliotek

Östermalms bibliotek blev starten på Denise Rudbergs författarliv.

Östermalms bibliotek blev starten på Denise Rudbergs författarliv. Foto: Carl Bredberg

Mitt författarliv började en trappa upp i Fältöversten, på Östermalms bibliotek. När jag var barn gick jag hit en gång i veckan, både min dagmamma och mitt dagis låg i närheten. Jag värnar om biblioteket som demokratisk institution. Numera föreläser jag ofta på bibliotek runt om i Sverige och ser hur svårt det är för dem att överleva, särskilt på mindre orter.

Adress: Valhallavägen 146

Frisör – Salong Max

På Salong Max står hantverket i fokus.

På Salong Max står hantverket i fokus. Foto: Carl Bredberg

I botten på Fältöversten ligger stökiga Salong Max som är alla Östermalmsdamers favoritfrisör. Det är inget särskilt tjusigt ställe, utan det är hantverket som står i fokus. De är riktiga hårföningsproffs och jag känner många som går hit minst en gång i veckan. Får du håret fönat här kan du hjula i regn i en vecka. Jag vill nog inte veta vad de har i, men föningen sitter stenhårt.

Adress: Fältöversten, Karlaplan 13

Bageri – Tomtebageriet

Tomtebageriet gör goda chokladbiskvier.

Tomtebageriet gör goda chokladbiskvier. Foto: Carl Bredberg

Ett undangömt litet bageri som drivs av två syskon. De gör helt otroliga chokladbiskvier men i övrigt är det ganska enkelt – de har till exempel precis fått in finkaffe. Här kan man se alla från förlagschefer till pensionerade politiker sitta och ta en slät kaffe i solen. Som många av mina favoritställen på Östermalm symboliserar bageriet engagemang och tradition, sånt gillar jag.

Adress: Östermalmsgatan 92

Modelltåg – Eskader

Denise tittar gärna på Märklintåg hos Eskader.

Denise tittar gärna på Märklintåg hos Eskader. Foto: Carl Bredberg

Jag kan stå länge och kika in genom Eskaders skyltfönster. Det är ett gammalt familjeföretag som främst säljer modelltåg av märket Märklin, men även konstiga små gubbar och figurer och allehanda tillbehör till tågen och banorna. Jag vurmar lite extra för familjeägda företag eftersom jag vet hur hårt de får slita för att konkurrera med varuhus och gallerior.

Adress: Grevgatan 69

Till Toppen