Annons

På läsarnas uppdrag i Irak

I samband med Irakkriget föddes en ny journalistik. Amerikanen Christopher Allbritton blev den förste helt oberoende krigskorrespondenten på internet. Han skrev på direkt uppdrag av sina läsare - som också bekostade hans resa. I dag berättar Christopher Allbritton varför det under kriget blev nödvändigt att uppfinna journalistiken på nytt.

Under strecket
Publicerad

I slutet av mars var jag tvungen att göra ett val.
Jag satt fast i Cizre, Turkiet, med förhoppningar om att komma in i Irak för att bevaka kriget. Syrien och Iran hade stängt sina gränser. Turkiet hade barrikaderat sig några veckor tidigare.
Frågan var om jag skulle försöka smita in i krigszonen genom att ta en båt över Tigris i närheten av gränsen mellan Syrien, Turkiet och Irak, eller om jag skulle välja smuggelvägen via den turkiska gränsen, över snöklädda berg som bevakades av turkiska krypskyttar och med tre AK 47-försedda killar som mitt enda sällskap.
Jag tog bergsvägen och de som läste Back-to-Iraq, den webbsajt som jag startat året innan, kunde ta del av allt i stort sett samtidigt som det hände. Detta var möjligt tack vare en teknisk revolution - och att jag saknade normalt vett.
Men jag kanske skulle ta hela historien från början.

Förra hösten startade jag en webbsajt som byggde på den nya blog-tekniken. Blog är en förkortning av web-log och tekniken gör det möjligt att göra snabba
dagboksliknande uppdateringar av en sajt från vilken dator som helst.
Jag hade precis kommit tillbaka till New York från en reportageresa i norra Irak när jag upptäckte att det var väldigt svårt att få mina frilanstexter sålda. Jag var frustrerad över redaktörer som inte verkade bry sig om kurderna i regionen - särskilt eftersom ett flertal texter om kurderna i de självstyrande områdena i Irak hade tryckts föregående vår.
Utifrån mina egna erfarenheter började jag därför skriva direkt för min webbsajt.

Annons
Annons
Annons