På lång sikt blir Putin en förlorare

Rysslands Vladimir Putin har med invasionen av Ukraina visat sig kapabel att tillgripa oförutsägbara medel för att vidmakthålla inflytande i sitt lands närområde. Agerandet kan ha givit honom ännu en ”utrikespolitisk seger”, men på längre sikt är Ryssland en förlorare. Ekonomiskt påskyndas nu de tendenser mot stagnation, som den ryska ekonomin uppvisat sedan 2009. Det skriver Martin Kragh, ekonomie doktor, Uppsala Centrum för Rysslandsstudier.

Under strecket
Publicerad

Vladimir Putin under invigningen av Paralympics i Sotji, fredagen den 7 mars.

Foto: DMITRY LOVETSKY / AP
Annons

Politiskt riskerar Ryssland att hållas utanför internationella samarbeten inom försvar, säkerhet och handel. Även Kina, som tidigare varit en rysk allierad i exempelvis Syrienfrågan, har visat missnöje med det ryska beteendet. I EU och USA diskuteras sanktioner mot ryska ledare, men frågan är vilken effekt sådana kan få. Putin har visat sig beredd att acceptera politisk isolation i väst i utbyte mot inflytande i sin ”intressesfär”.

Den ryska regimens agerande har den gångna veckan sökts i bland annat psykologiska faktorer. Tysklands Angela Merkel, uppges av medierna ha börjat tvivla på Putins mentala hälsa. Det är en lockande hypotes, givet den ryska presidentens oförutsägbara men till synes väl förberedda aktion på Krimhalvön.

Annons
Annons
Annons