Annons
X
Annons
X

PA krävs på terrorskadestånd

En domstol i New York kräver palestinska organ på motsvarande nära 5,5 miljarder kronor i skadestånd till amerikanska offer för terrorattacker 2002-2004.

Av AFP, TT
(uppdaterad)

Palestinierna avvisar kraven.

Enligt de tolv personerna i juryn är Palestinska myndigheten (PA) och paraplyorganisationen PLO skadeståndsskyldiga på 25 punkter till amerikanska offer och deras anhöriga vid sex terrordåd i Jerusalem som totalt krävde 33 människors liv och skadade 390 andra.

PA och PLO krävs på 218 miljoner dollar, men eftersom skadestånd automatiskt trefaldigas i terrormål i USA blir summan 654 miljoner dollar. De 218 miljonerna är ändå avsevärt lägre än vad de elva familjerna ursprungligen krävde: en miljard dollar.

Annons
X

PA förnekar ansvar för de ”galna och hemska” attackerna - utförda av medlemmar av islamistiska Hamas och av al-Aqsa-martyrernas brigader - och hävdar att gärningsmännen agerat helt utan sanktion uppifrån.

”Vi är säkra på att vi ska segra, eftersom vi tror på rättssystemet i USA”, skriver Mahmud Khalifa, palestiniernas vice informationsminister, i ett uttalande.

Israels utrikesminister Avigdor Lieberman är mera nöjd:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det här beslutet utgör framför allt en moralisk seger för staten Israel och för terrorismens offer.

  TT-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X