Recension

Gilla läget – hur allt gick åt helvete med positivt tänkandePå korståg mot positivt tänkande

Pastorn tillika bästsäljande författaren Joel Osteen med son och maka deltar i morgongudstjänst med tidigare presidenten Bill Clinton och hans dotter Chelsea. Bilden är från mars 2008.
Pastorn tillika bästsäljande författaren Joel Osteen med son och maka deltar i morgongudstjänst med tidigare presidenten Bill Clinton och hans dotter Chelsea. Bilden är från mars 2008. Foto: HOUSTON CHRONICLE, STEVE UECKERT/AP
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det skulle inte kunna inträffa. Sjukdomen fanns inte i familjen och hon hade fött barn och ammat dem. Så när Barbara Ehrenreich fick diagnosen bröstcancer blev hon förvånad och förbannad. När hon sökte stöd för sin undran och ilska möttes hon av oförståelse hos läkare och andra drabbade kvinnor. På sajter kunde hon inte bara köpa nallar iklädda rosa band utan också läsa kvinnor som skrev om cancern som en möjlighet, något som fyllt deras liv med mening, gjort det rikare. Hennes frågor avvisades som negativismer. De hurtiga tilltalen var legio. Budskapet var enkelt: tänk positivt och du blir frisk.

Barbara Ehrenreich, författare till böckerna ”Barskrapad” och ”Körd”, har också doktorerat i cellimmunologi och vet en hel del om medicin. Senare skulle det visa sig att hennes cancer kan ha orsakats av ett hormon hon ätit i åtta år. Hon skriver: ”Dålig vetenskap kan alltså ha varit grundorsaken till cancer på samma sätt som vetenskapen om positivt tänkande plågade mig under hela min sjukdomstid.”

Annons
Annons
Annons