På jakt efter en bra bok att bo i

NEW YORK | Tänk att vara Liesl våren 2010, på en cykel i East Village, med byxor i samma röda färg som läppstiftet. Med sina isblå ögon och brusiga skratt är hon lika delar skygg femtiotalsfru och ogenerad sjöman; lekfull kurtisan och oförlåtande professor. Säkert har hon varit dem alla i andra liv. Nu är hon en sagofigur, och själva essensen av ett New York som alltid är på väg till nästa kalas, för att hitta nästa stora litterära begåvning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Här har Liesl absolut makt. På en plats där alla vill berätta sin historia, och de flesta tror sig ha en stor samtidsroman på lur i hårddisken, bestämmer Liesl vad som skiljer originalitet från ett ärligt men mediokert försök. Hon har länge varit en av stans mest inflytelserika bokkritiker.

Att ha en åsikt är helt naturligt för henne. ”Jag kan bara inte uppskatta något om jag inte själv förstår vad det innebär. Allt jag kan hoppas att förmedla är min tolkning av skönhet. Hur något får mig att börja tänka. När jag hittar något som är viktigt gör jag mitt bästa för att andra ska få uppleva det också.” Hon berättar om sitt första år på Yale, när hon stod framför en målning av Kandinsky. En annan student fann tavlan helt meningslös. Liesl exploderade, eftersom hon tyckte att hennes egen tolkning hade blivit avfärdad. Hon har alltid haft starka reaktioner på skönhet, och hon har alltid recenserat. Musik, mat, dans, teater och numera mest böcker.

Annons
Annons
Annons