”Alla lärare vi träffat är stolta över vad de gör”

En av de första skolorna som fick besök av SvD i reportageserien Skolresan Lärarna var Södra Latin i Stockholm.
En av de första skolorna som fick besök av SvD i reportageserien Skolresan Lärarna var Södra Latin i Stockholm. Foto: Malin Hoelstad / Svenska Dagbladet

Hallå där Joanna Drevinger, reporter på SvD, som tillsammans med fotografen Malin Hoelstad står bakom den aktuella reportageserien Skolresan Lärarna ...

Under strecket
Publicerad

Varför har ni valt att fokusera på lärarna?

– De två tidigare skolresorna har fokuserat på att hitta goda skolexempel, i Sverige och utomlands. De senaste åren har det diskuterats om lärarens roll, om yrkets låga status och hur dålig lön de har. Vi kände att vi ville lyfta ett antal goda exempel och ge en bild av hur en bra lärare är.

Var har ni varit hittills och hur är det att möta lärare och elever över hela Sverige?

– Vi har varit på Södermalm och Färingsö i Stockholm, Värnamo, Gränna och Göteborg.  Det har varit otroligt inspirerande att möta dessa lärare och elever. Alla skolor och lärare som vi har besökt har varit ganska olika och det har varit roligt att se.

Det är tydligt att många vill läsa om just goda exempel. Dessutom är det fint med alla som har delat med sig av minnen av sina favoritlärare.

Hur länge pågår reportageserien och hur många skolor siktar ni på att besöka?

–  Vi har besökt fem skolor och eventuellt blir det någon till. Vi hade kunnat åka runt mycket mer men någonstans måste man begränsa sig. Ett skolreportage till ska publiceras och därefter ska jag försöka sammanfatta mina intryck i en längre text. 

Någon särskild erfarenhet hittills från reportageresan som har lämnat ett starkt avtryck?

Jasenka Sitarevic har bara jobbat som lärare i ett år men kändes så självklar i sin yrkesroll trots att hon själv sa att hon ännu inte hittat sin lärarstil. Det ansvar och engagemang som hon känner gentemot sina elever som alla var nyanlända var otroligt inspirerande.

Jasenka Sitarevic: "Jag nämnde Hitler – vilken lektion det blev"svd.se

Vad vill lärarna helst prata om och vad är deras analys av läraryrkets status i dag?

–  De tycker nog att det går åt rätt håll men de efterfrågade kompetensutveckling och vidareutbildning. Alla lärare som vi har träffat har dock varit stolta över vad de gör i sin roll som lärare. 

Vad har ni mött för reaktioner på reportageserien?

– Jag har fått runt 150 mejl och vi har också fått en del respons i sociala medier. Alla är mycket positiva. Det är tydligt att många vill läsa om just goda exempel. Dessutom är det fint med alla som har delat med sig av minnen av sina favoritlärare. Då förstår man vilken viktig roll som lärare spelar i mångas liv.

Skolresan Lärarnasvd.seSkolresan Sverigesvd.seSkolresan Europasvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons