Annons
X
Annons
X
Kultur
Analys

Erika Hallhagen: På hyllan är allt som förut

Toys’r’us och BR Leksaker stoltserar lagom till jul med kataloger som inte är könsstereotypa. Erika Hallhagen gav sig ut på stan för att lugna alla kränkta föräldrar.

Standarddockhyllan, till vänster. Dockorna på Krabat, till höger.
Standarddockhyllan, till vänster. Dockorna på Krabat, till höger. Foto: ANDREAS H. NILSSON

”Inga pojkar drömmer om att bli prinsessor. Och jag har svårt att tro att små flickor har en önskan att vilja skjuta människor”, skrev krönikören Thomas Pascoe upprört i The Telegraph när nyheten om BR:s och Toys’r’us ”könskupp” nådde Storbritannien.

Sätt på Google translate, Thomas, jag har glada nyheter åt dig. Dina söners framtida karriär som massmördare är säkrad, dina döttrar kommer även i fortsättningen att borsta sina långa hår och sköta om sina småsyskon och kommande barn. Liverapporteringen från BR Leksaker i Gallerian visar alltjämt en tydlig struktur i pastell och svart.

På sin höjd skymtar på flickavdelningen bilder där små pojkar leker med sina ”systrar” i köksmiljö. En liten man håller i en dammsugare, men observera – den är ljusblå, inte rosa som strykjärnet bredvid. Och i närheten av ”New born baby center” för specialpriset 599 kronor kommer småkillarna inte.

Annons
X

De har barrikaderat sig på herravdelningen med sina ”Extreme stridsset” och ”Armored attack two-in-one”. Här släpps inga jämnåriga av annat kön in, det visar bilderna på förpackningarna tydligt.

Du kanske förleddes av fotografiet från Toy’s r’us-katalog där en flicka i tofs tillåts hantera ett vapen som skjuter upp till 22 meter? Det misstaget görs inte om live i leksaksaffären. Det var väl till och med så att hon såg allvarlig ut på bilden? I verkligheten, Thomas, ler flickorna självklart lika blitt som Barbiedockorna.

Allvaret sparas åt Transformers, Spindelmannen och de andra herrarna. Notera även att både storebror som blåser sin systers hår i BR:s katalog och lillebror som nuddar vid en docka på en annan sida skrattar, vilket tydligt visar ironin i deras handling.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det känns bättre nu va, Thomas? Så bra att du kan stänga av översättningsfunktionen en stund så jag kan tala allvar med mina lands-hen?

  Kära svenskar, i första, andra eller trettiotredje ledet. Särskilt alla ni runt 500 som redan
  kommenterat SvD:s artikel i ämnet i går. Ni som letar er tillbaka till stenåldern ”där de som födde och diade barnen rörde sig kortare sträckor från boplatsen och skötte sysslorna” och som menar att pojkbebisar tidigt fäster blicken på tekniska objekt (vanliga på stenåldern) medan flickbäbisar föredrar ansikten.

  Att BR Leksaker och Toys’r’us, liksom före dem Leklust, har tagit ett litet, litet, litet steg mot att barn är barn och kan leka med vilka leksaker som helst – hur kan det vara så upprörande?

  På leksakskatalogernas sidor är det alltjämt pojkar som dragit på sig superhjältekostymen och flickor som svidat om till prinsessor och Pippi. Det finns inga rosa hårborstar med pojknamn, inga ljusblå heller för den delen, de få damer som får vara med i Star wars och Marvels universum är alla erotiska fantasier. Det enda som har hänt är att en kille håller i en hårtork och att en tjej siktar med ett gevär.

  På väg tillbaka i ösregnet går jag förbi leksaksaffären Krabat. Här finns ingen julkatalog och inget behov av att göra ett statement av att pojkar kan dammsuga. Man kan på sin höjd ironisera över att affären tycker att våra barn – likt små övervintrade 40-talister – ska klä ut sig i indianfjädrar.

  Bakom kassan är dockhyllan. Den har klivit ur sin rosa uniform och dockorna har både snopp och snippa, i det sistnämnda fallet inte bara ett hål. Och ännu viktigare, i tider då våra politiker lajar runt med järnrör – de har olika hudfärg.

  För är det någonting som BR, Toys’r’us och Leklust har missat, trots detta hedervärda lilla steg på vägen, så är det mångfald. Både vad gäller leksaker och de som leker med dem.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Standarddockhyllan, till vänster. Dockorna på Krabat, till höger.

  Foto: ANDREAS H. NILSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X