Annons
X
Annons
X

”På höjden av sin förmåga”

Det syntes på partiledarna att slutdebatten var viktig. När fler bestämmer sig sent finns det många sista-minuten-väljare kvar att vinna. Både Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt debatterade för sin politiska framtid, och på höjden av sin förmåga.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX

Datumen att hålla koll på

Partichattar på SvD.se, utfrågningar och tv-debatter. Här är viktiga datum inför valet 19 september.

Valkalender 2010 svd.se
Foto: SCANPIX

Läs mer:

VAL 2010 – få de senaste nyheterna och mycket mer på
SvD:s valsajt

ANALYS | SVD:S GÖRAN ERIKSSON OM SVT-DEBATTEN

Mona Sahlin har paradoxalt nog presterat bättre och bättre debatter under valrörelsen, samtidigt som som partiets och de rödgrönas opinionskurvor har sjunkit. Sahlin verkar bli bättre när det verkligen gäller och gjorde en stark insats också i kväll.

Annons
X

Hennes huvudmotståndare Fredrik Reinfeldt betonade förstås sin statsmannamässiga sida. Dessutom excellerade han i en av sina bästa grenar: politiskt nyanserande. När de andra gav sig in i sluggerdebatter bröt Reinfeldt gärna in och belyste saken från flera perspektiv.

Ämnena i slutdebatten var förstås samma som har följt med genom valrörelsen. Här är några av sammandrabbningarna.

*** Jobben**

Karaktär: Allvar präglat av frågans vikt

Båda blocken tror sig kunna vinna röster på jobbfrågan, och valforskarna får efter valet berätta vem som lyckades. Oppositionen kritiserade jobbskatteavdragen, som man ändå i huvudsak vill låta finnas kvar.

”Det enda sättet som er politik kan ge mer jobb är om lönerna sänks”, sa Mona Sahlin och återkom därmed till ett av sina favoritteman i valrörelsen: Moderaterna döljer sin verkliga politik.

Fredrik Reinfeldt försvarade förstås skattesänkningarna, bland annat med ett argument som han lyft fram allt oftare på senare tid: ”När människor får mer i plånboken håller man också uppe efterfrågan”. De sänkta skatterna har varit aktiv stimulanspolitik under den finanskris som många väljare tycker att regeringen har hanterat bra.

*** Sjukförsäkringen**

Karaktär: Mycket laddad

Fråga de rödgröna och det här är deras vinnarfråga. När den dominerade den politiska debatten i vintras ledde oppositionen med lika mycket som de ligger under med nu.

Mona Sahlin talade om ”västvärldens tuffaste sjukförsäkring” och oppositionen tog upp flera individuella fall med sjuka människor som har utförsäkrats. Bland dem den kroniskt sjuka Annica Holmqvist, vars dotters bloggande om fallet har spridits både i sociala och traditionella medier.

”Det finns inslag i detta som definitivt har ställt livet på ända för människor som vant sig vid passivitet och utanförskap” sa Fredrik Reinfeldt. Men han och de borgerliga försvarade reformen och hävdade att den förra regeringen övergav de sjuka i passivitet och utanförskap.

*** Jämställdhet**

Karaktär: Alla pratade förbi varandra.

Jämställdhet och familjepolitik är profilfrågor för Vänsterpartiet och Kristdemokraterna, alltså högg Lars Ohly och Göran Hägglund direkt på frågan om föräldraförsäkringen.

Problemet för båda är att det inte finns några konkreta förslag att slåss om. Alliansen ska inte avskaffa pappamånaderna, de rödgröna har inte utlovat ytterligare kvotering. Så efter några hetsiga repliker fick övriga partiledare komma in och ge varsin version av vägen till ökad jämställdhet, utan större ideologiska konflikter.

”Visst finns det glastak”, sa Reinfeldt landsfaderligt, och ingen sa emot.

*** Klimatet**

Karaktär: Tillbaka till kärnfrågan.

I förra valrörelsen fick Miljöpartiet kämpa för att föra in miljön i valrörelsen, i årets slutdebatt fick Maria Wetterstrand kämpa för att få utrymme i klimatdebatten.

Numera säger alla partiledare att de tar kampen mot klimatförändringarna på allvar, och verkar lite trötta på att tvista om bensinpriset.

I går tog kärnkraftsentusiasten Jan Björklund täten i en debatt som nästan bara handlade om energipolitik. Han anklagade Sahlin för att svika basindustrin, hon kontrade med ett brandtal om ansvar för Sverige, och föreslog att Björklund skulle debattera elektricitet med Centerledaren Maud Olofsson i stället.

Förra valrörelsen bestämde sig var tionde väljare under sista dygnet. Slutdebatten är viktig för att den är sista chansen före valet att nå ut till en riktigt bred publik. Nu återstår torgmöten och febrilt turnerande fram tills vallokalerna stänger.

Annons
Annons
X
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX Bild 1 av 3
Bild 2 av 3
Foto: SCANPIX Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X