Studenter vid Råstofskolan hoppas på en ljus framtid för gruvindustrin i landet. På bilden Malik Ljungdahl med kurskamrat.
Studenter vid Råstofskolan hoppas på en ljus framtid för gruvindustrin i landet. På bilden Malik Ljungdahl med kurskamrat. Foto: Lars Pehrson

"På Grönland är vi bara nybörjare"

Med förväntade miljarder i intäkter från olja och mineraler räknar Grönland med att inom några decennier kunna frigöra sig ytterligare från Danmark. I Sisimiut har regeringen öppnat en skola för att utbilda framtida arbetskraft. Men just nu hänger de mest storslagna planerna på en skör tråd – på grund av alltför låga priser.

Publicerad

I en tidigare vit soffa, sannolikt hämtad från ett vardagsrum, sitter Malik Ljungdahl försjunken bland klipporna med blicken riktad mot sina kurskamrater. Bakom honom öppnar sig Atlanten i en oslagbar vy. Men för den född i Sisimiut, där Råstofskolan finns, är utsikten vardag och allt fokus ligger på den nästan tio meter höga borren från Sandvik som han ska lära sig att bemästra.

Malik har några års erfarenhet som borrassistent på olika företag bakom sig. Men då den sex veckor långa kursen – som utbildar just borrassistenter – dök upp insåg han att den kunde han inte missa: