På gröna greener i Skåne

Det är dags att plocka fram golfklubborna för ännu en säsong på hemmaplan. Grönast är greenerna söderut - golfjournalisten Jonas Henningsson tipsar om Kristianstad.

Under strecket
Publicerad
Annons

Till Skåne kommer säsongen tidigt, men man behöver inte åka längre än till det nordöstra hörnet. Kring Kristianstad finns flera mycket bra banor som lämpar sig väl för säsongsstarten.
Vackert är att följa Hanöbuktens böljande landskap söderut från Åhus. Milslånga sandstränder avlöser varandra. Strax söder om Yngsjö tar jag av västerut och kommer snart via öppet jordbrukslandskap fram till ett första stopp, Degeberga/Widtsköfle Golf Klubb.
Degeberga/Widsköfle är en öppen, kuperad hedbana som ligger på hjässan av en ås. Härifrån har man vidsträckt utsikt över området. Det är förstås Linderödsåsen som ger banan en del av dess karaktär. Svåra, ondulerade och mycket välskötta greener är kännetecknen på banan som väcker associationer till golf i Skottland och England. Just greenerna är också det bästa med Degeberga/Widtsköfle. Vid mitt besök är de i mycket bra kondition, snabba och lågt klippta. Deras lätt upphöjda konturer, omgärdade av vita bunkrar, är något av det som är typiskt här. Säsongen är lång i Skåne men på Degeberga/Widtsköfle är den extra lång beroende på yttre förutsättningar:

– Det blir aldrig riktigt blött, för banan ligger högt och sandjorden lämpar sig perfekt för en golfbana, berättar Monica Holm som tillsammans med svärsonen Torbjörn Westberg är mitt spelsällskap för dagen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons