På flykt för pressfriheten

Eritrea saknar pressfrihet och ses som världens största fängelse för journalister. Khaled Abdu var chefredaktör för en av landets oberoende tidningar. Men han tvingades fly och är nu i Sverige. Efter att all privatägd press förbjöds 2001 är många av hans kolleger fängslade, försvunna eller döda.

Under strecket
Publicerad
Annons

När Khaled Abdu i veckan talade på ett seminarium, i regi av Reportrar utan gränser, var det första gången han talade offentligt om vad som pågår i hans hemland.
Eritrea har en minst sagt problematisk historia med mångåriga strider med grannlandet Etiopien. Först i slutet av 1990-talet fick landet en icke statsägd press. Khaled Abdu var en av dem som då tog chansen att söka tillstånd för att starta en ny tidning. I maj 1999 kom det första numret av Admas.
Men utgivningen blev inte långlivad. En artikel som Khaled Abdu skrev om konflikten mellan Eritrea och Etiopien retade upp landets ledning.

– Jag skrev att Eritreas ekonomi försämrades snabbare än Etiopiens. De var verkligen upprörda och när jag hade sålt 80 exemplar bad de mig att dra tillbaka resten av mina 15 000 tidningar, trycka nya och istället skriva att Etiopiens ekonomi håller på ödeläggas snabbare än Eritreas. Jag gjorde som de sa. Men efter det var de ute efter mig, berättar han efter seminariet.
Khaled Abdu flydde till sin bror i en
närliggande stad. Först när han återvände till huvudstaden Asmara igen kom presidentens män till hans bror. Sedan dess är hans bror försvunnen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons