Krönika

Anders Rydell:På Facebook kan vem som helst köpa stulet gods

Anders Rydell
Företrädare för IS hugger ner ett väggmonument i Hatra i Irak 2015. Terrororganisationen tjänade stora pengar på plundring och smuggling av kulturarvet i Syrien och Irak.
Företrädare för IS hugger ner ett väggmonument i Hatra i Irak 2015. Terrororganisationen tjänade stora pengar på plundring och smuggling av kulturarvet i Syrien och Irak. Foto: Uncredited / TT NYHETSBYRÅN

Plundring och smuggling av kulturföremål är en miljardindustri – som numer sker framför allt digitalt. I Facebookgrupper kan plundrare hitta fram till internationella köpare, tipsa varandra och erbjuda nya tjänster som ”loot-to-order”.

Under strecket
Publicerad
Kvarlämnad antik mumie efter plundringen av Egyptiska museet i Kairo 2011.

Kvarlämnad antik mumie efter plundringen av Egyptiska museet i Kairo 2011.

Foto: Str / TT NYHETSBYRÅN
Annons

Nyligen offentliggjorde Interpol och WCO (World Custom Organisation) resultatet av en hemlig och världsomspännande operation som gått under kodnamnet ”Athena II”. I en riktad insats mot smugglingen av kulturföremål har tusentals stulna konstverk, antikviteter och artefakter spårats upp. Över 19 000 föremål beslagtogs, 101 smugglare greps och över 300 förundersökningar har inletts. Bland de återfunna föremålen fanns antik grekisk keramik, romerska mynt och en ovanlig precolumbiansk guldmask. 

Annons
Annons
Annons