Annons
Kommentar

Håkan Lindgren:På den tyska bokmässan är Putin en superhjälte

I tidskriften Compacts monter på bokmässan i Leipzig visas ett uppförstorat omslag med Vladimir Putin som superhjälte. Bokmässan pågick 15–18 mars och hade 271 000 besökare samt 2 600 utställare från 46 länder.
I tidskriften Compacts monter på bokmässan i Leipzig visas ett uppförstorat omslag med Vladimir Putin som superhjälte. Bokmässan pågick 15–18 mars och hade 271 000 besökare samt 2 600 utställare från 46 länder. Foto: Håkan Lindgren

Till skillnad från bokmässan i Göteborg tycks bokmässan i Leipzig ta högerradikala utställare med ro. Åsikter är inte farliga och en demokrati måste tåla konfrontationer, är linjen i Leipzig.

Under strecket
Publicerad

”En demokrati kan och måste tåla konfrontationer med motsatta åsikter”, menar Leipzigs bokmässas presstaleskvinna Julia Lücke angående högerradikala utställare.

Foto: Håkan Lindgren

”Åsikter är inte farliga”, sa norska Åsne Seierstad när hon framträdde på bokmässan i Leipzig.

Foto: Håkan Lindgren

”Politisk korrekthet och kulturmarxism” står det på en banderoll som hålls upp när kriminalförfattare Akif Pirinçci framträder.

Foto: Håkan Lindgren

Det lilla grafikgalleriet Hoch & Partner har verkligen dragit en nitlott på årets Leipzigmässa. Deras monter på 1,5 kvadratmeter hamnade i bokmässans hetaste hörn, granne med de kontroversiella utställarna Antaios och Compact. Antaios är ett bokförlag någonstans på den högerradikala skalan; Compact en tidskrift med liknande inriktning. Hos Antaios hittar man böcker om den identitära rörelsen (den nationalistiska högerns version av identitetspolitik), men också Camille Paglia.

På lördagseftermiddagen, när Antaios förläggare Götz Kubitschek framträder tillsammans med Akif Pirinçci, en framgångsrik kriminalförfattare som är Compacts starkaste kort på mässan, är hela området runt deras monter igenkorkat av beväpnad polis, nyfikna, press och tv. Det är omöjligt att röra sig eller uppfatta något av det som pågår därinne. Armar med kameror och mobiltelefoner sträcks upp, men allt folk kan göra är att filma varandras huvuden. Även polisen filmar. En grupp män håller upp en stor banderoll mot ”politisk korrekthet och kulturmarxism”: Foucault, Adorno och andra filosofer avbildas med en EU-flagga i bakgrunden och jämförs med Marx, Lenin, Stalin och Mao. Pirinçci dömdes förra året två gånger till böter för hets mot folkgrupp.

Annons
Annons
Annons