Annons

Axel Andersson:På återbesök i ett Europa på väg att självantända

Patrick Leigh Fermor (1915–2011) på Ithaka.
Patrick Leigh Fermor (1915–2011) på Ithaka.

Vår tid må påminna om 1930-talet, men just denna insikt borde garantera att historien inte upprepar sig. När Patrick Leigh Fermor på ålderns höst skrev ner sina minnen från sin ungdoms långvandring genom ett Europa på väg mot krig var det med det förflutna som mentor. 

Under strecket
Publicerad

På genomfart genom den sydtyska staden Augsburg i början av 1930-talet konstaterade Patrick Leigh Fermor att de sobra medeltida byggnaderna inte sällan var utsmyckade med sirliga ornament från renässansen. Han kallade det för ”landsknektsprincipen”, efter de benhårda legosoldaterna som på 1400- och 1500-talen gärna bar färgglada och extravaganta utsmyckningar. Den 18-årige engelske vandraren hade sedan december 1933 varit på väg från Holland till Istanbul (som han envisades med att kalla Konstantinopel), och svindlade ofta vid anblicken av den europeiska kontinentens lika omedelbara som överlagrade historia.  

När Fermor ett år senare nådde fram till sitt mål hade han förutom Holland och Tyskland vandrat genom Österrike, Tjeckoslovakien, Ungern, Rumänien och Bulgarien. Han hade gett sig av med en liten engelsk-tysk ordbok, en antologi med engelsk poesi och Horatius i en engelsk-latinsk upplaga. Ett sagolikt äventyr genom ett Europa på väg att självantända. 

Annons
Annons
Annons