X
Annons
X
Foto: Staffan Löwstedt

”På akuten – utbränd – känner jag mest lättnad”

Långläsning

När SvD:s Adam Svanell drabbas av utmattningssyndrom tvingas han ifrågasätta allt. I ett rum med andra Anonyma Prestationister får han träna på att bete sig tvärtemot sina instinkter. Men är det bara de sjuka som behöver förändras – eller är det vi allihop?

Det är Leif GW Persson som blir droppen.

En måndag i november 2016 sitter jag hemma i min soffa och går igenom manuset inför det samtal jag ska hålla med kändiskriminologen samma kväll. Det är eftermiddag och några timmar kvar till Svenska Dagbladets evenemang Bokens dag på Oscarsteatern.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 11

”Bröstet värker fortfarande. Allting snurrar. Omgivningen känns overklig och lös i konturerna. Att det är panikångest jag upplever förstår jag inte förrän senare.”

Foto: Staffan Löwstedt Bild 2 av 11

”Gradvis infinner sig en ny vardag med mycket tystnad, mycket vila och mycket tid att tänka.”

Bild 3 av 11

”Här sitter vi på rad, en sorts Anonyma Prestationister, remitterade till ett sex månaders program med kbt, fysioterapi, specialistläkare och kurser i avslappning och stresshantering.”

Foto: Staffan Löwstedt Bild 4 av 11

”Ju mer jag talar med min grupp, desto mer inser jag vilken tur jag har haft som mötts av förståelse från såväl min arbetsgivare och min familj som från vården.”

Foto: Staffan Löwstedt Bild 5 av 11

”Att jobba på dagstidning – en bransch där sparpaketet varit en lika förutsägbar årlig tradition som julfesten – är ganska intensivt.”

Foto: Staffan Löwstedt Bild 6 av 11

”På många sätt har jag tyckt mig se en ökad medvetenhet om farorna med stress de senaste åren. Ändå finns ingen som helst antydan till reella omvälvningar.”

Foto: Staffan Löwstedt Bild 7 av 11

”Jag bestämmer mig för att gå en längre promenad varje dag – och blir besatt av att hålla koll på stegräkningsappen.”

Foto: Staffan Löwstedt Bild 8 av 11

”En dag stöter jag på en journalistbekant på ett fik, den sortens ställe som dagtid bara frekventeras av pensionärer, sjukskrivna och arbetslösa.”

Foto: Staffan Löwstedt Bild 9 av 11

”Två timmar om dagen blir fyra, som blir sex, som blir åtta. Lite mer än ett år efter att jag segnade ihop på soffan är min sjukskrivning slut.”

Foto: Staffan Löwstedt Bild 10 av 11

”De här erfarenheterna delar jag med hundratusentals andra svenskar”, skriver Adam Svanell.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 11 av 11
Annons
X
Annons
X
Annons
X