P3 behöver putsa på självförtroendet

Under strecket
Publicerad
Annons

Radiokrönika
Färdtjänsten är till för att funktionshindrade inte ska behöva leva ett inaktivt liv. Veckans Kaliber handlade om Elisabeth, blind sedan födseln, som visserligen har rätt till färdtjänst, men bara får ett begränsat antal resor. Det visar sig att man tolkar Färdtjänstlagen olika i olika kommuner. Det finns kommuner där den funktionshindrade får nyttja färdtjänsten i större omfattning än i andra. Stockholms kommuner - där Elisabeth bor - är kända för att hålla strängt på antalet resor, de lämnar få dispenser. Elisabeth har rätt till sex resor i månaden, men då måste man betänka att varje gång hon sätter sig i taxin räknas som en resa.

Det är bland annat den här sortens program som vi ska ha public service till, redaktioner som företar en oberoende granskning av hur samhället fungerar. Det är magstarkt att Elisabeth måste inskränka sin rörelsefrihet, välja mellan för henne lika viktiga aktiviteter, tvingas göra prioriteringar när det stipulerade antalet resor är på upphällningen mot slutet av
året . ”Frihet med förhinder”, som reportern Anna Jaktén sa. Att ha den oförytterliga rätten till färdtjänst, men inte kunna bestämma villkoren.
Sedan 1 oktober i år finns det dock ett tillägg i Färdtjänstlagen som går ut på att man egentligen inte får begränsa antalet resor som kan anses som väsentliga för bidragstagaren. Detta tillägg har man ännu inte börjat följa i Stockholm.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons