Oxfam: Barn på flykt misshandlas av polis

Nyligen riktade Frankrike kritik mot Italien för att de vägrade att ta emot de 629 migranter och flyktingar som fanns ombord på räddningsfartyget Aquarius. Nu visar en rapport från hjälporganisationen Oxfam att fransk polis systematiskt och i strid med lagen skickar tillbaka barn på flykt till Italien.
Nyligen riktade Frankrike kritik mot Italien för att de vägrade att ta emot de 629 migranter och flyktingar som fanns ombord på räddningsfartyget Aquarius. Nu visar en rapport från hjälporganisationen Oxfam att fransk polis systematiskt och i strid med lagen skickar tillbaka barn på flykt till Italien. Foto: Kenny Karpov/AP/TT

Barn på flykt misshandlas, fängslas och skickas i strid mot lagen tillbaka till Italien av franska gränsvakter. Det skriver hjälporganisationen Oxfam i en rapport som också larmar om hur fransk polis ändrar i barnens papper för att de ska verka äldre än vad de är.

TT TT
Publicerad
Annons

Polis i Frankrike stoppar rutinmässigt ensamkommande barn som flyr krig och förföljelse och sätter dem på tåg tillbaka till Italien. De gör till och med ändringar i barnens handlingar så att det ska se ut som om de vill åka tillbaka till Italien. Ändringar görs också av barnens ålder, enligt den brittiska hjälporganisationen Oxfam.

Barnen berättar om hur de har utsatts för fysisk och psykisk misshandel och hållits instängda över natten i trånga celler utan vare sig mat, vatten eller filtar att värma sig med. Det strider mot både franska lagar och EU-lagar, konstaterar Oxfam.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons