Annons

Ovisst och oklart om nya toppar i EU

Tyske Manfred Weber höll i torsdags samtal med EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk om fördelningen av de framtida topposterna i EU.
Tyske Manfred Weber höll i torsdags samtal med EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk om fördelningen av de framtida topposterna i EU. Foto: Olivier Hoslet/AP/TT

Tre veckor efter EU-valet är det dags för statschefer och nyvalda att enas om vem som ska leda unionen framåt – och i vilken riktning.

Men målet om en uppgörelse redan till midsommar kan bli svårt att nå.

Under strecket
Wiktor Nummelin / TT
Publicerad

När statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor samlades i Bryssel två dagar efter EU-valet sattes ett tydligt sikte mot kommande toppmöte den 20–21 juni.

– Jag hoppas att vi kan ge klara besked om alla de här posterna redan i juni, sade permanente rådsordföranden Donald Tusk, som fick i uppdrag att söka samsyn om vilka som från i höst ska sitta på EU-toppjobben som kommissionsordförande, rådsordförande, utrikeschef och centralbankschef.

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager är liberalernas favorit till att ta över som ny kommissionsordförande i EU.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT Bild 1 av 3

Fredrick Federley (C) kämpar om att bli gruppledare för liberala RE – Förnya Europa – i EU-parlamentet. Arkivfoto.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 2 av 3

Brexitpartiets ledare Nigel Farage riskerar att få sitta som grupplös, med ytterst begränsad talartid, i EU-parlamentet. Arkivfoto.

Foto: Matt Dunham/AP/TT Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons