Ovisst för första gången på 20 år

Under strecket
Publicerad
Annons

För första gången på två decennier ska regeringsfrågan avgöras i valrörelsen. Annars har den i realiteten varit klar redan före semestrarna, och valkampanjen har handlat om annat än vem som ska bli statsminister.
Man får gå tillbaka ända till 1985 för att hitta ett lika öppet läge som i år. Den gången ledde s och v med ynka två procentenheter över de borgerliga i Sifos junimätning. Valrörelsen blev dramatisk med stora framgångar för fp och djup besvikelse för m, men trots den hårda konfrontationen förblev förhållandet mellan blocken i stort sett intakt. På valdagen fick vänstern 50,1 procent och borgerligheten 47,9 procent av rösterna. Regeringen Palme satt kvar, men regeringsskiftet hade varit inom räckhåll.
Sedan dess har maktfrågan varit undanstökad i god tid före valdagen.
Inför de senaste fem valen 1988-2002 har det varit solklart redan i juni vilken sida som skulle vinna, och varje gång utom 1991 har det varit vänstern. Inför Ingvar Carlssons come back 1994 ledde
s, v och mp med mer än 16 procentenheter över de borgerliga i juni. 2002 hade de rödgröna ett motsvarande försprång på 14 procentenheter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons