Annons

Oviss utgång i Irans maktkamp

Irans konservativa, styrande prästerskap tog i med våldsam kraft när det bannlyste minst en fjärdedel av de föreslagna kandidaterna inför parlamentsvalet den 20 februari. Men också reformvännerna i parlamentet har svarat med oväntat starkt motstånd.

Publicerad

Bannbullan från väktarrådet har kallats för ”statskupp” av några tunga parlamentsledamöter. Deras sittstrejk i protest fortsatte i går. Över hundra av parlamentets 290 ledamöter hade parkerat sig på folkförsamlingens persiska mattor i protest mot väktarrådets bannlysningar av mer än 2 000 kandidater till valet.
De demonstrerande parlamentarikerna sätter allt på ett kort: de kräver inget mindre än helt fria val, enligt ett uttalande.

Parlamentets talman, Mehdi Karrubi, som kan räknas som centerman på den iranska skalan, varnade ledamöterna för att skärpa spänningarna. Karrubi säger sig hysa tilltro till att en kompromiss ska kunna nås med det mäktiga väktarrådet.
Landets mäktigaste person, ayatolla Ali Khamenei, säger sig vara redo att ingripa i konflikten om parlamentet och väktarrådet inte når fram till en uppgörelse.
Väktarrådets bannbulla utestänger 2 033 av 8 145 kandidater till parlamentsvalet. I Teheran drabbas över hälften av de föreslagna kandidaterna, enligt de iranska studenternas nyhetsbyrå
Isna. I den heliga staden Qom har över en tredjedel av kandidaterna strukits, rapporterar en annan iransk nyhetsbyrå, Ilna.

Annons
Annons
Annons