Annons

Spekulationer: Tories kan splittras

Splittringen inom Konservativa partiet i Storbritannien är flera årtionden gammal och har blivit slutet för en rad brittiska premiärministrar. Men aldrig har klyftan varit så djup som nu.

Efter en kaosartad vecka i London spekuleras det om att partiet kan splittras i två.

Moa Kärnstrand / TT
Uppdaterad
Publicerad

Konservativa partiet i Storbritannien, allmänt kallat Tories, har kanske alltid fajtats i Europafrågan. Ett läger har en mjukare inställning till det europeiska samarbetet, medan det andra motarbetat det från start.

– Striderna har hela tiden främst handlat om frågan om Storbritanniens suveränitet, dess självstyre, säger Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid University of Cambridge, som kallar Konservativa partiet "en tvåbent best".

Boris Johnsons upprensning bland de partikamrater som inte röstade för hans hårda brexitlinje har rört upp upprörda känslor i Konservativa partiet.

Foto: Jessica Taylor/AP/TT Bild 1 av 4

Tories gruppledare i underhuset, Jacob Rees-Mogg, visade tydligt sin inställning till brexit-kalabaliken under debatten i onsdags.

Foto: Underhusets tv-sändning /AP/TT Bild 2 av 4

Jo Johnson, premiärministerns bror och utbildningsminister, avgick på torsdagen både från sin ministerpost och sin plats i parlamentet med en kommentar om att han slits mellan familjelojalitet och landets bästa.

Foto: Alberto Pezzali/AP/TT Bild 3 av 4

Philip Hammond är en av 21 ledamöter som i veckan sparkades ut ur Konservativa partiet.

Foto: Alberto Pezzali/AP/TT Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons