Annons
X
Annons
X

Ovilja att bygga läger förvärrar flyktingkris

Flyktingkrisen i Syrien spränger alla prognoser. Och i de grannländer som tar emot flyktingar ökar samtidigt de politiska spänningarna.

(uppdaterad)

FN:s flyktingorgan UNHCR räknar med att det snart kommer att finnas 700000 registrerade syriska flyktingar i grannländerna, jämfört med dagens 300000. Därtill kommer de icke registrerade flyktingar som sökt skydd hos släktingar eller vänner i Turkiet, Libanon, Jordanien eller Irak – och detta mörkertal räknas också i hundratusental.

– Utöver det finns det minst 1,5 miljoner internflyktingar i Syrien, säger Kristalina Georgieva, EU:s kommissionär för humanitära frågor, som i går var på snabbvisit i Stockholm, som gäst hos biståndsminister Gunilla Carlsson och riksdagen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Inne i Syrien finns totalt 3 miljoner hjälpbehövande, säger kommissionären till SvD.

  Annons
  X

  Av dessa nås endast en tredjedel av någon form av hjälpsändningar.

  – UNHCR har fått tillstånd att öppna ett kontor i Aleppo, men de har inte kunnat göra det av säkerhetsskäl, säger Kristalina Georgieva.

  – Allra mest sårbara är de palestinska flyktingarna i Syrien som ingen i regi- onen vill ta emot, inflikar Gunilla Carlsson.

  Denna eskalerande flyktingkris sker samtidigt som vintern närmar sig. Och grannländerna, särskilt det potentiellt explosiva Libanon, vill inte bygga nya flyktingläger.

  Apropå diskussionen om att bygga upp humanitära korridorer för att få in hjälpsändningar i Syrien radar EU-kommissionären upp en rad svårigheter:

  – Det krävs fredsbevarande trupp för att skydda sådana korridorer, men nu är det strider överallt i Syrien utom i de kurdiska områdena.

  Det gäller också att försäkra sig om att en humanitär korridor inte används för att smuggla vapen eller soldater, poängterar hon.

  – Och hur försäkrar vi oss om att upprättandet av en buffertzon inte bidrar till en kollaps av Syrien som stat?

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X