Annons

Överviktskirurgi ger säkrare förlossning

Överviktiga mammor som genomgått överviktskirurgi kan få en säkrare förlossning, enligt en observationsstudie från Karolinska institutet. Arkivbild.
Överviktiga mammor som genomgått överviktskirurgi kan få en säkrare förlossning, enligt en observationsstudie från Karolinska institutet. Arkivbild. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Kvinnor som opererat sig mot sin övervikt kan få en säkrare förlossning, enligt forskare vid Karolinska institutet. Bland de positiva effekterna märks bland annat färre kejsarsnitt, infektioner, bristningar och blödningar.

Under strecket
TT
Publicerad

"Vi vet att det är farligt med övervikt och fetma i samband med förlossning. Överviktskirurgi är det som fungerar absolut bäst när du vill ha en kvarstående viktnedgång över tid", säger Olof Stephansson, förlossningsläkare och forskare vid institutionen för medicin, i ett pressmeddelande.

I en av forskargruppens studier jämfördes 1 431 mammor som genomgått överviktskirurgi med 4 476 kvinnor som inte opererats. Kvinnorna i kontrollgruppen hade samma BMI under tidig graviditet som de opererade kvinnorna hade innan de genomgick kirurgin.

Annons
Annons
Annons