Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

Överviktsforskaren: Därför fungerar inte bantning

Sluta banta. Det menar Erik Hemmingsson, som de senaste 20 åren forskat om övervikt.

Text: Sophie Tisell - 13 december 2018
Annons

Forskaren Erik Hemmingsson har en lång erfarenhet av att jobba med övervikt. I arbetet att behandla fetmapatienter insåg han hur svårt det är att gå ner i vikt och sedan hålla den. Med den insikten skiftade han fokus och började forska på hur man ska förhindra övervikt genom en fördjupad förståelse av orsakerna. Nu släpper han boken Slutbantat, där han uppmanar oss att lägga bantningen på hyllan och istället satsa på en sund livsstil.

Över 50 procent av Sveriges befolkning är överviktig. Men enligt Erik beror det inte alls på dålig karaktär. Dels har vi olika ämnesomsättning – den avgör hur mycket energi vi gör av med och är därför en av faktorerna till varför vissa lagrar fett så lätt. Övervikt beror också på antalet fettceller man bär på. Forskning har visat att det avgörs under våra första levnadsår. Fettcellerna följer sedan med resten av livet, även om man går ner i vikt. De kan krympa, men försvinner inte.
– Forskare tror att stressteorin kan vara en avgörande faktor till varför kroppen väljer att bilda fler fettceller – de ger oss en överlevnad och trygghet. Födelsevikten är viktig, men också de fem första levnadsåren. Utsätts barnet för en stökig uppväxt, med extrem stress, för lite kärlek eller frånvarande föräldrar så ökar riskerna för övervikt, förklarar Erik.
Så, hur kommer det sig att bantning inte fungerar?
– Kroppen protesterar, den tycker inte om när vi tömmer den energinivå som fettcellerna utgör. När man går ner i vikt kommer kroppen försvara sig och se till att energin fylls på igen. Vi får en ökad hungersignalering, känner mindre mättnad när vi äter, och förbränningen går ner.

De finns olika anledningar till att man vill gå ner i vikt. Med dagens smala skönhetsideal är det många som bantar för att de är missnöjda med hur de ser ut. Ett vanligt misstag menar Erik, som anser att fokus bör ligga på en bra livsstil.
– Det viktigaste är att man mår psykiskt bra, äter sunt, rör på sig, får tid till återhämtning och har bra sociala relationer. Det ger så många positiva hälsoeffekter.

För en person i 50-årsåldern som plötsligt lagt på sig massor av kilon är livsstilen ofta orsaken. Har man varit överviktig sedan barnsben är det betydligt svårare. Då försvarar sig kroppen mot en lägre vikt och lösningen är då ofta att acceptera några extrakilon för att istället satsa på en sund livsstil.
– Det finns tyvärr inga magiska tricks för att tappa kilon, därför är det så viktigt att förebygga. Redan på MVC och BVC måste man gå in och stötta föräldrar, särskilt om de är överviktiga.

Foto: Stefan Tell

Annons