Annons

Övervakning minskar tryggheten i t-banan

Dagens tunnelbana har förvandlats till ett integritetskränkande system där människor övervakas och jagas. Ett exempel på det är de poliser som fotograferades när de tryckte upp och hotade två killar vid Hornstull och som idag åtalas. Med en avgiftsfri kollektivtrafik skulle mycket av dagens problem kunna undvikas, skriver Christian Tengblad, aktiv i Planka.nu.

Publicerad

Idag börjar rättegången mot de två tunnelbanepoliser som misstänks för bland annat olaga tvång efter en incident vid Hornstulls station förra året. Hela historien kom fram i ljuset efter att de foton och video som poliserna tvingat Jesper Nilsson att radera återskapades och hamnade i en bloggpost på internet. Snabbt spred sig hashtaggen #gategate på twitter och bloggen lästes hundratusentals gånger. Nu ska rättvisa skipas i fallet.

Problemet i historien är dock inte främst att två poliser är rötägg eller att de har haft en dålig dag på jobbet. Problemet är att avgiftssystemet givit oss ett underjordiskt övervakningssamhälle i tunnelbanan. Ett samhälle där kontrollkostnaderna skenar, papperslösa invandrare jagas och betalande resenärer registreras och riskerar att utsättas för våld.

Annons
Annons
Annons
Annons