Annons

Terrorexpert: "Överväg att utreda alla IS-svenskar"

Vissa andra europeiska länder utreder alla misstänkta IS-terrorister som kommer tillbaka för brott direkt – men inte Sverige. Arkivbild.
Vissa andra europeiska länder utreder alla misstänkta IS-terrorister som kommer tillbaka för brott direkt – men inte Sverige. Arkivbild. Foto: Militant Photo via AP

Ingen av de 150 svenskar som återvänt från terrorsekten IS har dömts för brott begångna i konfliktzonen.

Vissa andra europeiska länder utreder alla som kommer tillbaka, men inte Sverige.

Frågan borde diskuteras, anser terrorexperten Magnus Ranstorp.

Under strecket
Anja Haglund / TT
Uppdaterad
Publicerad

Terrorforskaren Magnus Ranstorp anser att frågan bör diskuteras. Arkivbild.

Foto: Victor Lundberg / TTBild 1 av 2

Åklagare Hans Ihrman är kritisk till att utreda alla. "Enbart att man har varit i ett område där hemskheter förekommit kan aldrig vara tillräcklig grund för att man ska bli misstänkt", säger han.

Foto: Fredrik Sandberg /TTBild 2 av 2

– Det finns väldigt liten möjlighet att ställa de här personerna inför rätta, såvida det inte inleds någon förundersökning mot dem. Och det behövs om du ska få access till att gå igenom exempelvis deras telefoner och sociala medier-konton, säger han.

Det finns olika syn inom EU på hur misstänkta IS-terrorister som återvänder från Syrien och Irak ska hanteras. I vissa länder har man tagit ett principiellt beslut där man förutsätter att alla som under en period har uppehållit sig i ett visst geografiskt område, som exempelvis historiskt kontrollerats av IS, är misstänkta, enligt åklagare Hans Ihrman vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Annons
Annons
Annons