Analys

Bertil Lintner:Övertrampet generar oss alla

Bertil Lintner

Så har det då bekräftats att de svenska granatgevär som används i inbördeskrigets Burma kommer från Indien. Den indiske ambassadören i Stockholm säger att landet vill samarbeta med Sverige för att ta reda på hur de kommit till Burma. Men redan förra året rapporterade indiska medier att armén försett Burma med moderna vapen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Indiens intresse av att förse den burmesiska armén med vapen är enligt försvarsanalytiker tvåfaldigt. För det första har separatistiska rebellrörelser från nordöstra Indien – främst Assam och Manipur – läger på den burmesiska sidan varifrån de i åratal har lanserat räder över gränsen in i Indien för att sedan dra sig tillbaka till Burma, bortom räckhåll för den indiska armén.

Lika länge har Indien utövat påtryckningar på Burma att angripa dessa läger. Förra hösten meddelade Burma att detta hade skett – ett par veckor före den burmesiske presidenten Thein Seins statsbesök i Indien. Påståendet var menat som ”en present” till de indiska värdarna. Men enligt lokala källor i området hade några sådana attacker mot rebellerna från Assam och Manipur aldrig ägt rum. De stör ju inte Burma, säger källorna. Den burmesiska armén tog vapnen de fått från Indien – och använde dem mot sina egna rebeller, the Kachin Independence Army i nordligaste Burma.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons