Övertidsreform splittrar USA

Under strecket
Publicerad
Annons

WASHINGTON ”Fråga en arbetsrättsjurist - Kommer Bushadministrationens nya regler att beröva dig betald övertid?”
Maningen har skickats ut från USA:s fackliga centralorganisation AFL-CIO, som med ordföranden John Sweeney i spetsen anordnade en demonstration utanför arbetsmarknadsdepartementet i Washington i går.
Då trädde nämligen nya bestämmelser i kraft som berör en stor del av den amerikanska arbetskraften. Detta är en av de mest omfattande reformer som gjorts på det arbetsrättsliga området på flera årtionden och tolkningarna går starkt isär.

Enligt George W Bush och hans ministrar är det en justering som borde gjorts för länge sedan och som kommer att ge 1,3 miljoner lågbetalda arbetare mer i plånboken. Men de demokratiska kandidaterna, John Kerry och John Edwards, ansluter sig till facket med beskyllningar om att minst 6 miljoner människor i den pressade medelklassen blir av med en förmån.
Övertidsreformen är ett av få initiativ på detta område som Bushadministrationen vidtagit. Det såg länge ut som
om den inte skulle godkännas av kongressen men den klubbades tidigare i somras. Nu försöker en del demokrater, exempelvis senator Tom Harkin från Iowa, att riva upp de nya bestämmelserna.
Man får gå tillbaka ända till 1938 och lagen Fair Labor Standards Act för att hitta upprinnelsen till striden. Då fastslogs att övertidsersättning inte utgår till en viss typ av personal, med vissa arbetsuppgifter och med viss lön, på samma sätt som gäller i exempelvis Sverige.
Men precis som på andra arbetsrättsliga områden i USA har få uppdateringar gjorts och det i sig har lett till alltfler domstolstvister. Det är skälet till att översynen gjordes och en del experter anser att Bushadministrationen förtjänar beröm för att ha vågat ta sig an denna heta potatis.
Nu höjs gränsen för övertidsersättning från tidigare dryga 8 000 dollar per år. Men samtidigt sätts ett nytt tak som innebär att övertidsersättning inte utgår för människor som tjänar mer än 100 000 dollar per år. Enligt Bushadministrationens kalkyler blir
följden att 107 000 människor blir av med övertidsförmånerna medan 1,3 miljoner nu omfattas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons