Hela denna artikel är en annons

”Övertaget” – ny roman om ID-kapningar

Foto: Erika Gerdemark Photography

mySafety Försäkringar har under många år informerat svenskar om ID-kapningar – ett av Sveriges vanligaste brott. Nu lanserar bolaget spänningsromanen ”Övertaget” för att på ett underhållande och lättillgängligt sätt nå ut till ännu fler.

ID-kapningar drabbar cirka 200 000 privatpersoner årligen och under coronapandemin har brotten ökat. Det visar försäkringsbolaget mySafetys årliga Sifo-undersökning.

– Vi lever ett helt annat digitalt liv nu efter pandemins utbrott. E-handeln har exempelvis skjutit i höjden. Vi är mer nåbara och sårbara idag, säger PA Prabert, vice koncernchef på mySafety.

Läs hela rapporten här. mysafety.se

Romanen speglar verkligheten

mySafety Försäkringar har under en lång tid spridit information om ID-kapningar. Förutom de årliga undersökningarna från SIFO Kantar, har företaget bland annat skrivit en handbok om hur du undviker att drabbas av ID-kapningar och nätbedrägerier. I dagarna, närmare bestämt den 14 oktober, lanseras dessutom spänningsromanen ”Övertaget” av debutanten Signe Svensson. Projektet är unikt i sitt slag och syftet med boken är att på ett underhållande sätt ytterligare informera svenskarna om ID-kapningar, men också skapa samhällsdebatt.

– Vi hittade Signe och presenterade vår idé. Sedan har vi delat med oss av underlag och verkliga fall till henne. Hon har givetvis format romanen, men det som rör ID-kapningar är faktagranskat och speglar verkligheten, säger PA Prabert.

”Övertaget” kretsar kring den framgångsrika kommunikationschefen Alexa, en ensamstående mamma som spenderar merparten av sin vakna tid på jobbet. En dag sker ett intrång i hennes telefon och sedan blir hon överöst med räkningar på elektronik och lyxkläder som hon varken har beställt eller tagit emot. Boken beskrivs som en psykologisk spänningsroman som handlar om både informationsslöjor och manipulation.

– Boken fångar verkligen den hjälplöshet och frustration som många drabbade känner. Vi hoppas att vi med den här fängslande skönlitterära berättelsen kan tillgängliggöra information till alla svenskar – och samtidigt skapa debatt. Myndigheter, polis, regering, riksdag och andra politiker måste ta ID-kapningar och andra nätbedrägerier på allvar. Det är brott som är kopplade till stora ligor, både i Sverige och internationellt, och i dagsläget görs i princip ingenting, säger PA Prabert.

”Övertaget” finns tillgänglig från och med den 14 oktober. Läs mer och beställ ditt exemplar här. mysafety.se
Annons
Annons
Annons