Annons

Övertag för ja bland nationalekonomer

Ja-sidan har ett kraftigt övertag bland Sveriges ledande nationalekonomer, visar SvD:s undersökning. Av de 24 högst rankande forskarna är 12 positiva till euron. Samtidigt uppger var femte att de tänker rösta nej.

Under strecket
Publicerad

De ekonomiska argumenten har varit en viktig del i EMU-debatten. SvD har undersökt vilken inställning Sveriges 24 främsta nationalekonomer har till euron. Av de som medverkat i enkäten tänker tolv personer, rösta ja. Fem av de tillfrågade tänker rösta nej, medan fyra uppger att de ännu inte har bestämt sig, av dem lutar en åt ett ja, en annan åt ett nej. Tre av ekonomerna har inte velat delta i enkäten.

De två obestridliga toppnamnen inom svensk nationalekonomisk forskning, professor Lars E O Svensson, vid Princeton University i USA, samt professor emeritus Assar Lindbeck är båda anhängare av euron.
Lars E O Svensson, som forskar om penningpolitik och internationell ekonomi, hänvisar till sin artikeln i tidskriften Ekonomisk debatts EMU-nummer. Där skriver han: ”De politiska skälen för ett svenskt inträde i valutaunionen är starka, medan de ekonomiska skälen för och emot väger tämligen jämnt”.
På den ekonomiska plussidan radar han upp minskade transaktionskostnader över gränserna, ökad konkurrens, ökad handel och direktinvesteringar.
På den ekonomiska minussidan finns förlusten av en oberoende penningpolitik och han konstaterar att Sverige med en avvikande industristruktur löper en ökad risk för störningar.

Annons
Annons
Annons